lauantai 30. kesäkuuta 2018

Pionien merkitys

Fb:n puutarharyhmässä oli mielenkiintoinen keskustelunavaus, jossa mietittiin, että onko pioni nyt vain tämän hetken muotikasvi vai onko sen suosion taustalla muitakin syitä.  


Itse en tähän keskusteluun osallistunut, mutta luin mielenkiinnolla muiden vastauksia.  Osa oli sitä mieltä, että pionit tuovat mieleen lapsuuden mummolamuistot ja maalaistalojen pitkät pionipenkit ja pionit ovat olleet muodissa aina, osan mielestä pionit ovat ihan yliarvostettuja perennoja lyhyen kukintansa ja tukemistarpeidensa takia. 


Keskustelua lukiessa oli selvää, että aihe herätti tunteita. Useammalle kirjoittajalle pionit olivat  kuitenkin ehdottomia puutarhankuningattaria, joiden kukinnan kauneus ja tuoksu sekä  perennan helppohoitoisuus olivat ylitse muiden. 


Itsellenikin pionit ovat olleet sellaisia perennoja, joista olen aina haaveillut omalle pihalla, samoin kuin kärhöt ja ruusut. Pionien kukinta on ihastuttava ja tuoksu huumaava sen hetken, kun sitä kestää. Olen kuulunut pariin pioniryhmään Fb:ssa jo niiden ryhmien alkuajoista lähtien, ja alkuun puuhastelu pionien parissa tuntui olevan aika pienen piirin juttu. Suomen pioniseuran perustamisen jälkeen ryhmiin on tullut yhä enemmän innokkaita harrastuksen aloittajia, mikä on vain kiva, mutta kielii myös siitä, että jonkinlaisesta muotiperennasta on ehkä kyse, toki unohtamatta faktaa, että pionit ovat olleet osana suomalaisia puutarhoja jo pitkään. 


Toisaalta, trendit muuttuvat myös pukeutumisessa, niin miksei siis puutarhassakin. Puutarhaharrastus on Suomessa vielä lapsenkengissä, kun vertaa moniin muihin maihin, ja mielestäni on vain hyvä asia, että puutarhaharrastuksesta ja erilaisista kasveista (varsinkin perennoista) on innostunut uusia ihmisiä eikä se ole enää "mummoharrastus". Itsekin häpeilin alkuun puutarhaharrastustani, kun se tuntui jotenkin vanhanaikaiselta touhulta. Nyt puutarhatapaamisissa käy myös nuorempaa polvea, mitä itsekin edustan, ja on ihana vaihtaa kuulumisia ja vinkkejä muiden vastaavien puutarhahullujen kanssa. 


Ja mitä niihin muotiperennoihin tulee, niin nyt on näkynyt jo viitteitä mahdollisesta seuraavasta nousijasta. Itse ennustan, että kun puutarhat on kuorrutettu pioneilla, niin seuraava nousija voisi olla varjoliljat. Mitä sinä veikkaat?

2 kommenttia:

 1. Pari vuosikymmentä sitten pionit olivat "mummujen" kasveja, nyt muotijuttu. Mutta hyvä, että upea kasvi on saanut ansaitsemansa arvostuksen.
  Kiitos kauniista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvakehuista <3 Ja olen samaa mieltä, että on mukava nähdä pionien ja toivottavasti myös muiden perinneperennojen "uusi nousu". Aurinkoista viikkoa!

   Poista