lauantai 2. kesäkuuta 2018

Kuumaa, kuivaa ja kuvia

Eivät loppuneet lämpimät säät toukokuuhun. Ihana lämpö hellinyt meitä ihmisiä, mutta hiljalleen alkaa pelottamaan mitä tuhoa nämä kuumat ja kuivat kelit saavat aikaan esim. viljelijöiden satoja ajatellen. Eilen mietin, että minkäköhänlaiset sadetanssit auttaisivat, että saataisiin vettä - ei nimittäin ole satanut kertaakaan kunnolla lumien sulamisen jälkeen. Nurmikko on meillä paikoitellen eteläsuunnassa palanut, kun sitä en ole jaksanut kastella kuten istutuksia pari kertaa viikossa. Tällaisella isolla pihalla kasteluun uppoaa niin vettä kuin aikaa.. 

 

Tällä viikolla sain sentäs jotain aikaiseksi puutarhan suhteen, nimittäin hain puutarhoilta kesäkukat ja hyötykasvit kasvariin. En ole koskaan innostunut esikasvatuksesta siemenistä lähtien, ja sisäkissojen takia ajatus tuntuu aika mahdottomalta muutenkin, niin olen joka vuosi ostanut nämä valmiina. 


Tänä vuonna hankin kasvariin erilaisia tomaatteja, paprikoita, chilejä, yrttejä, parvekemansikoita, vesimelonin ja kesäkurpitsan sekä hieman koristekasveja. Mietin, että voisin ostaa vielä pari-kolme pelargoniaa sinne, jos löytäisin jostain sopivankokoiset ja kivannäköiset saviruukut. Sairastuin kuitenkin nyt loppuviikosta melkoiseen kesäflunssaan, joten töiden päälle illat ovat menneet nyt levätessä ja parannellessa, että päästään huomenna juhlimaan veljenpojan ristiäisiä. 

Ohessa hieman kuluneen viikon kukkijoita kuvina. 


Tämän vuoden monivuotiset hankinnat - perennat, kärhöt ja pensaat - odottavat yhä istutustaan, sillä kuumuuden ja kuivuuden takia olen ajatellut, että helpompi hoivata ruukuissa varjossa kuin muistaa säännölliset kastelut eri puolilla pihaa. Nyt pitää toivoa, että ensi viikon ennusteet pitäisivät kutinsa ja saataisiin edes parina päivänä vettä tännekin suunnalle. 


Mukavaa viikonloppua ja ihanaa lomaa kaikille, keillä sitä on :)

6 kommenttia:

 1. Helteisillä ja lämpimillä päivillä on ollut tosiaan myös omat varjopuolensa, kun sadetta ei ole saatu pitkään pitkään aikaan. Tosin täällä meillä toissa yönä satoi hieman, mutta pitkä poutajakso vaatii huomattavasti pitkäkestoisempaa sadetta.
  Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, ettei näiden helteiden jälkeen pieni ripsaus vettä riitä, vaan pitäis sataa pidempijaksoisesti (eikä kaatamalla, tai kaikki juoksee kuivilta pinnoilta pois), että siitä olisi hyötyä. Ja kiitos kuvakehuista, harrastelijana on kiva kuulla, että niistä tykätään :) Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ja kiva kun jätit kommenttia. Itse käyn usein sinun blogissasi ihastelemassa sekä koti- että mökkipuutarhaasi. Varsinkin mökkipuutarhasi on ihana ja kuvasi inspiroivia, ja olen monesti käynyt katsomassa kuviasi, kun olen miettinyt metsäpuutarhan kasvivalintoja. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Hei, ihana puutarha Sulla! Mua kiinnostaisi nähdä miltä sun sirotuomipihlaja näyttää nyt? Onko sulla muuta pienempiä koristepuita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Erika, ja kiva kun jätit kommenttia :) En löytänyt just nyt yhtään sellaista kuvaa, missä näkyis sirotuomipihlaja paremmin tällä hetkellä, mutta voisin yrittää sellaisen joku päivä ottaa. Marjojen raakileita siinä on paljon, ja ne marjathan on syötäviä ja hyvänmakuisia. Itse tykkään sirotuomipihlajasta erityisesti sen kauniin kasvutapansa takia, se on kirjaimellisesti siro ja vähän runollinen.

   Meillä on aika paljon erilaisia pieniä koristepuita. Jos ei erilaisia hedelmäpuita (osa hillittyrunkoisia) oteta lukuun, niin löytyy koristeomenapuita (rautatieomenapuu, Makamik, Linnanmäki, Aamurusko, marjaomenapensas Susan), rungollinen magnolia Vanha Rouva, kirsikkasorvarinpensas yksirunkoisena, koristekirsikka Accolade, ruusuorapihlaja Paul's Scarlet, erilaisia syreenipuita (Palibinit, Oden, Norrfjärden, Tammelan Kaunotar, Michel Buchner). Lisäksi pitää mainita, että omia suosikkeja on kuitenkin sellaiset, missä yhdistyy kauneuden lisäksi hyöty kuten tuo sirotuomipihlaja syötävine marjoineen ja esim. suklaakirsikat - näyttävä on myös kirsikkaluumu Punainen Paroni tummine lehdistöineen, ja samoin hauskoja on rungolliset marjapensaat, meillä on hyötytarhassa korkeutta tuomassa rungollinen vpun herukka Aili. Pieneenkin tilaan saa kivasti näyttävyyttä ja kerroksellisuutta sopivalla puulla, meillä toki tontti on aika iso, niin on voinut sekä lehti- että havupuita istuttaa aika reilulla kädellä, ja tuo ympäröivä puistoalue toki tuo raameja puutarhaan vanhemmilla puillaan.

   Poista