lauantai 16. kesäkuuta 2018

Kunhan perässä pysyisi

Kuivuus jatkuu ja jatkuu, viime viikolla satoi parina yönä vähän, mutta muutamasta millistä vettä ei juuri pitkäkestoista apua luonnolle ja puutarhalle ole ollut. Nämä lämpimät ja kuivat kelit ovat kyllä saaneet kaikki perennat kukkimaan aiemmin kuin normaalisti, mutta osan myös ränsistymään nopeammin kuin yleensä. Olen lykännyt kevään istutusprojekteja kuivuuden (ja sitkeän keuhkoputkentulehduksen) takia, mutta alkuviikosta päätin muun perheen ollessa reissun päällä pyhittää pari iltaa istutuspuuhille. Nyt on sekä varjonurkka että etupihan uusi istutusalue lähes valmiina, etupihalle pitäisi jakaa omia perennoja (lähinnä kurjenpolvia), mutta kuivuuden takia en ole raaskinut siihen hommaan ryhtyä. 


Varsinkin puolivarjon/varjon nurkkauksesta olen innoissani, sinne sain haalittua ihania uusia lajikkeita lehtimuotoihin keskittyen: imiköitä, rotkolemmikkejä, kolmilehtiä, liuskavaleangervoja, varjohiippoja, skopoliaa,  ängelmiä, syyskimikkiä, muutamia erilaisia heiniä. Etupihalle istutin lähinnä auringossa viihtyviä perennoja, ruusuja, kärhöjä ja muutamia pensaita ja havuja (jotka kestävät lumikuormaa) sekä rusokirsikan. 


Vielä on autokatoksessa sekä kärhöjä että muutamia pensaita odottamassa lopullista sijoituspaikkaansa, mutta jos tänään hakisi multaa sekä kärhötukia lisää, niin saisi nekin multiin. Puuhaa riittäisi pihalla muutenkin tavallisen ylläpidon, siirtojuoksutuksen yms. parissa, mutta ainakin itselläni nämä lämpimät kelit yhdistettynä tähän liki 3vko jatkuneeseen keuhkoputkentulehdukseen ovat vieneet parhaimman terän jaksamiselta. Ja jos ajatuksenani keväällä oli, että tänä vuonna kuvaisin ahkerammin eri lajikkeita puutarhassa, niin tämä rytinällä kukkiminen pitkin pihaa on valitettavasti vesittänyt sen ajatuksen. 


Mukavaa ja ilmeisen aurinkoista viikonloppua!

5 kommenttia:

 1. Kuivuus alkaa olla luonnolle ja kasveille jo todellinen ongelma, jollei pian saada pitkäkestoista ja riittävää määrää sadetta.
  Puolivarjon nurkkauksesi kasvit ovat kaikki hyviä valintoja.
  Minä istutin jokin aika sitten kaikki siteessä olleet viini- ja jälokärhöt (neljä kappaletta) lopullisille kasvupaikoilleen. Nyt kastelurumpa onkin sitten illoin melkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse odotan kans sateita kiivaasti, täällä ei tosiaan montaa milliä ole satanut sitten lumien sulamisen. Tuo meidän tontin nurkka on sellainen liikkuvan varjon nurkkaus, eli puolivarjo/varjo, mutta toivon noiden lehtiperennojen siellä viihtyvän, kun tämäkin nurkka ollut yksi niistä, joita olen jättänyt vähemmälle huomiolle, kun ei suoranaisesti näkösällä ole :D Mutta jospa siellä jatkossa tulisi käyskenneltyä ja perennoja ihasteltua.

   Siirtämään en ole uskaltanut vielä alkaa omalla pihalla (tai jakamaan), kun pelkään, etten saa elävänä niitä pysymään. Siirrellään sitten vasta, kun sateita tullut.

   Poista
 2. Nyt vasta tulin katsomaan kaunista blogiasi! Olet pitänyt sitä jo monta vuotta. Sekin on saavutus.
  Huh, onpa sinulla ollut melkoinen istutusrupeama, ja vielä kipeänä.
  Toivottavasti tauti hellittää pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, Ritavuoren juurella. Todella kiva, kun eksyit tänne blogiini ja jätit kommenttia. Olen aika laiska bloggari ja tämä blogipolku on kulkenut talon rakennusvaiheesta tähän talon ympärillä tapahtuvaan puutarhaharrastamiseen.

   Poista