lauantai 5. toukokuuta 2018

Taas se aika vuodesta

Aina kerran, pari vuodessa mietin, että mitä järkeä on isossa pihassa ja isoissa istutusalueissa, kun kädet on rakkuloilla, iho ahavoituu tuulesta ja auringosta, lihassärkyä riittää ja normaalityöpäivän jälkeen odottaa toinen työpäivä kotona. Ajatus on kuitenkin nopeaan ohimenevä, sillä kesällä kukkaloisto palkitsee. Kun viimeiset lumenrippeet sulivat pihalta keskiviikkona, niin samalla poistuivat taas vapaa-ajan ongelmat. 


Tapanani on ollut siivota piha kunnolla vasta keväisin, jätän siis syksyllä talventörröttäjät paikoilleen ja leikkaan kukintoja alas kesän mittaan vain niiltä, jotka voisivat levitä liikaa siemenistä. Keväisin siivoilen kukkapenkkejä aika suuripiirteisesti (noh, tämä suuripiirteisyys on tulkinnanvarainen ilmaisu, olen nimittäin DI), sillä kasvijätteen jättäminen penkkiin parantaa maata, päälle heitän keväisin ohuen kerroksen uutta multaa katteeksi, jotta yleisilme on hieman siistimpi. Tänä vuonna pääsin ensimmäistä kertaa hyödyntämään haketinta, sillä tein uutta katetta risuista hyötytarhaaan sekä silppusin kaikki vähän kovemmat lehtirangat/kukintovarret ja levitin silpun takaisin kukkapenkkiin maatumaan. Kalkitsin myös hieman puutarhaa, sillä meillä maa on herkästi hapan. 


Missä siis mennään puutarhahommissa tällä hetkellä: 
- nurmialueet haravoitu ja kalkittu
- istutusalueista 4/5 putsattu, kalkittu hieman ja katettu mullalla
- risut ja törröttäjät silputtu, ruusut ja muut pensaat leikattu niiltä osin kuin tarvetta.

Tekemättä vielä kasvarin siivous, 1/5 kukkapenkkien siistimisistä (etupihaa ja yhtä tontin laitaa jäljellä), ja kevätlannoitteet odottavat valmiina, ne laitan vasta, kun alkaa perennat kunnolla nousemaan ja nurmikko edes vähän vihertämään, eli viikon-parin sisään. Uusi istutusalue on alkanut hahmottumaan, mutta sen pohjia en ala tekemään ennen kuin piha on putsattu. Reunanauhat, mullat ja osa taimista on jo valmiina, kärhöjen toimitus on parin viikon päästä ja samalla käydään siskon kanssa päiväretkellä yhdellä puutarhalla hakemassa lisää perennoja. Ajatus on lähteä merta edemmäs kalaan, sillä taimistojen/puutarhojen taimilistoja on selattu jo helmikuusta lähtien ja pohdittu, tilataanko vai ajetaanko paikan päälle. 


Katselin tänään Plantagenista orvokkeja ja onnenapiloita hakiessani, että osa ihmisistä ostaa jo kesäkukkia - itse olen ne perinteisesti hankkinut vasta touko-kesäkuun taitteessa, säiden mukaan. Jos yhtään hallanvaaraa, niin en niitä osta, sillä en jaksa kuitenkaan mitään ruukkuja harsottaa yöksi tai nostella kasvariin. Tässäkin on selvästi montaa koulukuntaa, itse noudatan oman äitini tapoja :D Kesäkukat ilmestyy ovenpieliin ja muualle vasta hallanvaaran kaikottua. 

Missä mallissa pihatyöt sinulla on? Oletko päässyt jo istuttamaan uutta? 

2 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, niin kauniita kevätkukkijoita! Siellä on kyllä tehty kovasti hommia ja onhan sitten kiva kun kesällä saa uurastukselleen palkkaa kun saa ihastella upeaa pihaa! Muutamia uusia istutuksia on keretty omalle pihalle laittaa, pari uutta pensasta ja puuta. Toivotaan että kevät jatkuisi yhtä kauniina kuin on alkanut, on kyllä ollut upeat kelit:) Mukavaa kevättä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut mahtavat kelit viime päivinä! Kovin vaan pelottaa, että oliko tässä sitten tämän kesän lämpimät päivät, vai vieläkö riittää paistetta myös koululaisten loman ajalle. Tosin, vähän saisi kohta jo sataa, kun meillä ainakin alkaa kukkapenkit jo kuivumaan.

   Ihanaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista