tiistai 1. toukokuuta 2018

Puutarhan tyyli

Aina silloin tällöin tulee mietittyä kodin ja puutarhan tyyliä, varsinkin, kun etsii idea- ja inspiraatiokuvia netin syövereistä tai miettii, kehtaako julkaista kuvia Fb:n puutarha- tai sisustusryhmissä. Olen aina ollut "omantyylinen" valinnoissani, mitä tulee sisustukseen, pukeutumiseen ja puutarhaan. En pelkää poiketa valtavirrasta, sillä harvoin valtavirta on sitä, mitä haen - omat polut tuntuvat mukavemmilta. 


Oman puutarhani tyyli on sekoitus selkeää skandinaavista (linjat) ja kepeän romanttista cottage gardenia (kasvivalinnat). Nyt taas uutta istutusaluetta suunnitellessa huomaan, että retkahdan aina niihin ihaniin kukkiviin perennoihin, köynnöksiin ja pikkupuihin - tosin yritän muistaa valita sekaan myös kauniita lehtimuotoja ja ikivihreitä tasapainoittamaan. Olen myös huomannut olevani lajikehamsteri, vaikka toki massaistutuksissa suosin aina useampaa samaa lajiketta olevaa. Olen hamsteroinut pihalle erilaisia kärhöjä, pioneja, kurjenpolvia, ruusuja, havuja, kukkivia pikkupuita sekä sekalaista sarjaa vähän kaikkea, mikä on valkoista, sinistä, liilaa, vaaleanpunaista tai pinkkiä, karkeasti n. 650 erilaista monivuotista lajia/lajiketta (poislukien sipulikukat) tällä hetkellä ja lisää on tulossa kevään tilauksissa. Runsaasta lajikemäärästä huolimatta koen, etten ole "erikoistunut" mihinkään, kuten monet ovat vaikka pioneihin tai kärhöihin, eikä minulta löydy mitään omasta mielestä kovin erikoisia lajikkeita, rakastan vaan kaikkea kaunista. 


Ihailen paljon ruotsalaisia ja tanskalaisia puutarhoja instagramissa - runsaita ruukkuistutuksia, isoja ja selkeitä istutusalueita, runsasta kasvien kirjoa, kauniita lehtimuotoja, ihania japaninvaahteroita väriläiskinä ja muotoon leikattuja puksipuita. Niiden rinnalla oma puutarha tuntuu räpellykseltä, mutta toisaalta, eipä tämä ole vielä muutaman vuoden vanhana täyteen mittaansa kasvanutkaan. Ruukkuistutusten monipuoleistamista olen jo pari vuotta miettinyt, mutta samalla muistutan itseäni, miten kamala homma niiden siivoamisessa on syksyisin, jo nykyisellään.. 


Välillä myös haaveilen, että piha olisi ihana ja runsas, erilaisista huoneista koostuva tila, jossa voisi kulkea kapeita polkuja pitkin tunnelmasta toiseen, mutta totuus iskee vasten kasvoja samantien, kun astun ulos. Menee jokunen vuosi, että puut ja pensaat kasvavat ja tuovat intiimiyttä pihalle ja hieman halkovat näkymiä. Myös lapset vaativat vielä oman tilansa ulkoleikkeihin ja pallopeleihin, niin onhan tuo nurmialue edelleen kätevä, vaikka välillä siitä (sen määrästä) ahdistun. Tosin, eihän tuo meidän nurmialue varmaan monenkaan muun mielestä valtava ole, alle puolessa tunnissa sen leikkaa, omassa päässä se vain tuntuu valtavalta ;) Ja varmaan myös talon tulevien huoltomaalausten takia parempi jättää tilaa nostimen pyörittelylle pihalla jatkossakin..

Mukavaa vappua! 

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Satu, sinunkin vappu näytti olleen oikein onnistunut! Itse siistin vähän kukkapenkkejä ja käytin tyttöjä ratsastamassa - melko tavallista vapaapäivän viettoa siis.

   Poista
 2. On ihanaa, kun ihmisillä on puutarhoissaan oma tyylinsä. Minulla ei tunnu olevan mitään tyyliä. Jos saisi tai joutuisi rakentamaan puutarhaa ihan nollasta, silloin saattaisin tällä kokemuksella hieman miettiäkin sitä tyyliä. Nyt aloitin vanhan pihan raivaamisen ihan ilman kokemusta, ja se kyllä näkyy. Sinulla on kauniita näkymiä omassa puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaalean vihreää kommentistasi. Puhtaalta pöydältä lähdettäessä on tosiaan helpompi miettiä sitä omannäköistä ilmettä kuin toisten jäljiltä jatkaessa. Itsellänikin on alueita pihalla, joista en niin välitä ja niitä hiljalleen laitan kuntoon, mutta onhan tällainen uuden pihan tekeminen hidasta, kun kaiken kasvamisessa täyteen mittaansa menee vuosia, ellei vuosikymmeniä. Mutta vähitellen, nurkka kerrallaan on hyvä puuhastella :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. Minulla sama tilanne kuin vaalean vihreäällä. Eipä ole tullut paljoa tyylejä mietittyä, mutta tuo lajikehamsteri osui ja upposi. Aloittelijahan minä vielä olen, mutta selkeästi kaikkea erilaista ja uutta pitää kasvien suhteen hankkia ja kokeilla. Yhtenäisistä istutuksista ei ole tietoakaan :D Mukavaa alkanutta toukokuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, aloittelijoita tässä on itse kukin :D Ja vailla alan koulutusta, niin yrityksen ja erehdyksen kautta monta asiaa tullut tehtyä. Ja lajikehamsteriksikin muutuin vähän varkain, kun huomasin, että Excel-lista vähitellen kasvaa ja kasvaa. En vieläkään hamstraa vain sen takia, että jotain puuttuu ja on sen takia pakko saada :D Katselen, mikä näyttäis nätille ja vois istua omalle pihalle.

   Poista