sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Kevätkurjenmiekkoja ja pieniä pihasuunnitelmia

Istutin muutama vuosi sitten Lidlistä löytämäni kevätkurjenmiekkojen sipulit (iris reticulata 'Katharine Hodgkin') ja vasta jälkikäteen luin, että ovat hieman arkoja, talvisuojausta vaativia sipuleita. Noh, kuten arvata saattaa, en ole näitä koskaan talvisuojannut ja tuurilla kasvupaikka tuli valittua niin, että se on keväällä kostea, mutta kesällä kuivempi, sillä alla sorapohja ja vain lapionpiston verran multaa päällä. Nämä ovat siis nyt muutaman vuoden kukkineet meillä ja menneet talvista yli ilman suojausta, ja joka kevät olen jännittänyt, nousevatko ne vai eivät. 


Pihahommat ovat edistyneet todella surkeaan tahtiin, en ole saanut vasta kuin 2/3 pihasta haravoitua, kun on ollut vielä niin märkää, ja ehkä 1/3 kukkapenkeistä on putsattu ja jokakeväiseen tapaan katettu pienellä määrällä uutta multaa, jotta yleisilme siistenee. Tänään ajattelin hakea siskoltani meidän uusimman kimppahankinnan, eli Boschin turbiinileikkurilla varustetun oksasilppurin. Löydettiin tämä alkukeväästä Prisman alesta kohtuuhintaan, ja päädyttiin kimppahankintaan, kun lähes naapureina asutaan ja aika vähän käyttöä yhdessä talossa oksasilppurille tulee. Seuraava kimppahankintahaave on lehtipuhallin.. Ehkä ensi syksynä. 

Virvaliljat
Olen myös tehnyt vähän taimihankintoja, pari uutta puuta, pensasta ja havuja olen hakenut, kun aion vihdoin pienentää tuota meidän etupihan nurmiplänttiä, silläkin uhalla, että siihen kasataan talvisin kaikki lumet (jolloin lajikkeiden pitää kestää lumikuorma niskassaan) ja nyt tytöt ovat innostuneet potkimaan jalkapalloa siinä frisbeen heittelyn lisäksi. Tälle autokatoksen viereiselle alueelle olen siis suunnitellut rusokirsikkaa, matalia havuja, keltajapaninangervoja ('Magic Carpet'), pallohortensiaa ('Incredibelle'), Ritausma-ruusuja, pioneja, pari kärhöä, keijunkukkia ja muita kukkivia perennoja. Lisäksi olen haalinut varjoperennoja, mutta pitää katsoa, jaksanko vielä(kään) alkaa tontin alalaitaa raivaamaan niille vai iskenkö ne yhteen nurkkaan, jonka rehevöittämisen aloitin viime vuonna, siellä olisi valmista multakerrosta, eikä tarvisi tehdä maanmuokkauksia siten muualla kuin etupihalla. 


Ainiin, vajaa 3 viikkoa sitten minusta tuli kolmannen kerran täti. Eilen näin tämän pienen hurmurin ensikertaa, todella suloinen tapaus.


Työniloa kaikille puutarhoissaan kevättöitä tekeville! Nautitaan auringonpaisteesta ja kevätkeleistä sekä vappuhulinoista.

6 kommenttia:

 1. Oih, mikä ihana vauva <3 Söpis <3
  Ihania oli kyllä kukatkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin söpöläinen? No täti on tietty onnellinen näistä pienistä, mitä ympärille ilmestyy, ja oli ihana nuuskutella vauvantuoksua pitkästä aikaa.

   Poista
 2. Suloiset kevätkurjenmiekat. Minulla sinikukkaiset kevätkurjenmiekat joko uinuvat vielä mullan suojissa tai niitä on kohdannut tuho. Toivottavasti tuo edellä mainittu.
  Suloinen hurmuri. Onnea tädille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kevätkurjenmiekat alkoi kukkimaan vasta pari päivää sitten, joten toivotaan, että sinun omat on vielä maan uumenissa vain piilossa noustakseen ja kukkiakseen pian :) Ja kiitos, on nämä pienet ihmiset ihania <3

   Poista
 3. Minäkin jännitin, nousevatko viime syksynä istuttamani kevätkurjeniekat. Kaikki ovat nyt kukassa ja olen aivan ihastunut <3 Tuo 'Katharine Hodgkin' olisi kiva saada siihen kaveriksi. Veikeä vauveli <3 Vuosi sitten omakin kuopukseni oli noin pieni. Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa vappua sinullekin ja perheellesi! Kiva, kun jätit kommenttia. Minulla ei muita kevätkurjenmiekkoja olekaan, kun olen ajatellut, että saattavat olla lyhytaikainen ilo. Ehkä nyt muutaman vuoden jälkeen voisin uskaltaa muunlaisiakin hankkia :D Onhan nuo vauvat ihania, omat on jo niin isoja, että kiva päästä nuuskuttelemaan vauvantuoksua aina silloin tällöin :)

   Poista