sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Piha koko perheelle

Reilu viisi vuotta sitten, kun pihaa alettiin suunnittelemaan, tärkeää oli, että koko perheen toiveet tulevat huomioiduksi ja jokainen saadaan siellä viihtymään. Tytöt olivat tuolloin 2- ja 4-vuotiaita (tänä vuonna jo 8 ja 10v, iik), joten lasten leikkipaikka sijanteineen ja sisältöineen oli toki yksi tärkeimmistä mietittävistä asioista, samoin pihan muut toiminnot ja oleskelualueet. Aloitin siis "suurista kuvioista": leikkipaikka, muut oleskelualueet (kuten palju ja pergola, grillauspaikka), hyötytarha. Kun näille alkoi hahmottumaan paikat, pystyin aloittamaan esim. istutusryhmien paikkojen hahmottamisen. 

Kesä 2015
Ensimmäisenä pihalle ilmestyi leikkimökki ja hiekkalaatikko juhannusaattona 2013, tällöin koko piha oli vielä hiekkaa/täytemaata, mutta priorisoitiin lasten viihtyminen tärkeimmäksi, ja samalla kun tärytettiin leikkimökin pohjat, tärytettiin myös paljun ja pergolan pohja sekä kulkuväylät. Leikkimökin ympäristöön sijoiteltiin muutama kivi lapsille kiipeilyä/hyppelyä varten ja leikkimökin ympäristö päätettiin myös jättää soralle/täyttöhiekalle, sillä hiekkalaatikosta kulkeutuu kuitenkin hiekkaa ympäriinsä ja tällä alueella tehdään polttopuita sekä grillaillaan, niin sorapohja on helppo valinta.

Leikkimökki saapui juhannusaattona 2013
Ekoja leikkejä
Kesällä 2017

Pian tämän jälkeen päästiin hahmottelemaan keppien ja spraymaalipurkin avulla maahan tulevien kukkapenkkien sekä esim. pihavalojen paikkoja. Taloa rakennettaessa oli ympäristöt tasattu, jotta kulkeminen ja maalauspuuhat sujuisivat mahdollisimman helposti, ja heinäkuun lopulla alettiinkin kaivaa talon sivustoja taas auki, jotta saatiin multatilavuutta istutuksille ja samalla laitettiin reunuskivet talon ympärille 90cm talon sokkelista. Etupihalle päätettiin tehdä vain istutusalueet ja kulkuväylät, sillä etupiha on pohjoisen puolella ja pitkälti varjoinen/puolivarjoinen. Heinäkuun lopulla aloitettiin pihatyöt kunnolla ja elokuun alussa tuli mullat pihalle. Etupihan parkkialuea on edelleen iso, mutta mahtuupa sukulaiset parkkiin lasten synttäreiden aikaan :D Parkkipaikka tehtiin alunperin betoniautoja ja talomoduulien 100t nosturiautoa varten, joten siinä on 33t mursketta alla. Kuvissa vilahtaa myös miehen ensimmäinen hankinta uuteen kotiin syksyllä 2012, nimittäin Weberin savustuspönttö, Weberin hiiligrilli tuli pian seuraavana kesänä kaveriksi.

Syyskuun alku 2013
Kesä 2017


Syksyn 2013 hankinta oli myös Kiramin palju, joka oli ollut miehen haave ja saapui lokakuussa. Talven 13-14 aikana keräilin ideakuvia paljun ympärille tulevaa patiota/pergolaa varten sekä pergolaporttia varten. Keväällä/kesällä 2014 tehtiin siis pergola/patio ja pergolaportti sekä jatkettiin istutusten parissa. Meillä pihan rakentaminen pienissä osissa on ollut sekä budjetti- että ajankäyttökysymys: jakamalla urakkaa useammalle vuodelle ollaan voitu jakaa niin budjettia kuin työkuormaa. Lapset ja työ vievät kuitenkin osansa, niin vapaa-ajalla projektit eivät saa olla liian kuormittavia.

Juhannus 2014
Juhannus 2017

Elokuu 2014

Elokuu 2017
Meillä oleskelualeet keskittyvät takapihalle suojaiselle alueelle, josta ei ole liikaa näköyhteyksiä naapureihin. Pergolassa syödään kesäviikonloppuisin säiden salliessa ja takaterassilla meillä on sohvaryhmä sekä riippukeinu, joka on varsinkin lasten lempipaikkoja, ja sohvalla istutaan monesti miehen kanssa kesäiltoina saunan jälkeen ja nautitaan ympäröivän luonnon äänistä, täällä maalla ei nimittäin liikennemelusta ole haittaa.

Elokuu 2014
Elokuu 2017
Kesällä 2016 ja 2017 viimeisteltiin autokatosta ja sen ympäristöä (sekä rakennettiin pieni puuvarasto yhteen tontin nurkkaan viime kesänä). Autokatoksen takaosasta alkaa meidän hyötytarha, johon jo talon rakennusvaiheessa varattiin murskepatja myös kasvihuonetta varten. Lähes kaikki hyötykasvit sekä lavatarha ja nykyisin myös viime kesänä valmistunut kasvihuone sekä kompostointialue ovat tällä alueella. Hyötytarhaan on istutettu mm. pari isoa raparperia, iso kasa erilaisia marjapensaita (herukoita, karviaisia, makeasinikuusamia, vadelmia, tyrnejä, mansikoita) ja hedelmäpuita (omena-, päärynä-, luumu-, hapan- ja imeläkirsikkapuita) sekä monivuotisia yrttejä, joten toiveissa olisi joskus runsas sato omasta pihasta - sitä odotellessa. Tähän hyötytarhan nurkalle tehtiin myös pieni oleskelualue, jossa voi istahtaa hetkeksi ihastelemaan kättensä jälkeä.


Nyt vajaa 5 vuotta pihatöiden aloittamisen jälkeen alkaa pihan toiminnot ja rakenteet olemaan paikoillaan. Toki pientä hienosäätöä ja istutusalueiden laajentamista on mielessä, sillä puutarha tuskin koskaan on valmis, mutta mitään isompaa tuskin rakennetaan, vaikka mies alkuvaiheessa vielä omasta pihasaunasta haaveili.. Parasta pihassa on, että koko porukka viihtyy ulkosalla ja oleskelutilat laajenevat pihalle heti kelien sallitessa. Haaveissa ensi kesälle on meidän pihan ekat puutarhajuhlat. Mies täyttää nyt keväällä 40v ja minä syksyllä jo 35v (toinen iik), joten kenties 75v-teemaiset kesäjuhlat olisivat paikallaan ;)

Mukavaa hiihtolomaa kaikille niille, joilla sellaista on! Itse nautin hiljaisesta talosta viikon verran muun porukan ollessa Rukalla. 

14 kommenttia:

 1. Ajatella, vain viisi vuotta sitten tontti oli ihan autio ja nyt näyttää niin tyylikkäältä, viihtyisältä ja kauniilta. Pihapiiristä löytyy kaikkea, myös hyvin hoidettu kasvimaa ja kasvihuone. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, töitä tosiaan on tehty, vaikka vähän eri vuosille palasteltuna. Onneksi puutarha on lähtenyt nopsaan vehristymään :) Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Olipa hieno leikkimökki! Ja vielä talon väreissäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mika, tuo leikkimökki on tosiaan tyttöjen valtakuntaa ja sellainen "miniatyyritalo". Hyvin on lapsille kelvannut niin leikkeihin kuin huilipaikaksi, jossa voi vaikka lueskella.

   Poista
 3. Sullahan on paljon kasvatuslaatikoita ja silti ihanan siistin näköistä, kun pohjat tehty hyvin! Meillä oli viime kesänä yhdessä laatikossa perunaa ja marjapensaiden hakekatteella tein sen verran ylimääräistä aluetta, että pari laatikkoa siihen mahtuu vielä lisää.

  Tälläiset päivitykset on pop, kun omat hommat on vasta aluillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaan jouduttiin tonttia täyttämään aika paljon, kun tämä oli alunperin laskeva tontti ja nostettiin täyttömaalla n. 1.2m ylöspäin lähes koko tontin alalta. Sillä sai hyvät pohjat aikaan, mutta vastaavasti näkyi myös multalaskussa, kun jouduttiin myös koko tontille uudet mullat ajamaan, reilu 220t multaa :D

   Meillä kans hyötytarha katettu hakkeella, nyt hiljalleen sitäkin yrittänyt vehreyttää, kun kuitenkin aika isosta alasta kyse. Ja tsemppiä teille tulevan kesän urakkaan! Hiljaa hyvä tulee :)

   Poista
 4. Paljon olette saaneet aikaan. On varmaankin ollut vaikeaa aloittaa ihan tyhjältä pöydältä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tyhjästä aloittamisessa on puolensa, se voi olla niin uhka kuin mahdollisuus. Itselläni ei ole mitään puutarha-alan koulutusta, niin taimimäärien hahmottaminen oli vaikeaa :D Niitä on mennyt tuhottomasti näin isolle alalle, mutta toisaalta, ollaan kyllä saatu monessa kohtaa tuntea myös onnistumisen iloa, vaikka välillä on tullut kirottuakin koko urakkaa (jokavuotinen työleiri). Mutta kun hahmotteli suuret linjat ja erilaisten rakennelmien paikat ensin, niin näiden istutusten yms. kanssa on ollut helppo painia myöhemmin.

   Mukavia pakkaspäiviä!

   Poista
  2. Hyvä että onnistumisia on ollut. Työleiriä on kyllä ollut täälläkin, vaikkei tyhjästä olla aloitettu. Välillä tulee ajateltua, että sitten kun kaikki on "valmista" voi vain rentoutua, mutta tiedä sitten osaako sellaista enää tehdäkään. Mukavia pakkaspäiviä.

   Poista
  3. Tunnistan niin hyvin tuon ajatuksen, että kun jotain saa valmiiksi, niin voi ottaa vähän iisimmin.. No eihän se niin mene, kun kohta ajatuksiin hiipii jo uusi projekti ja löytyy niitä tekemättömiä töitä. Mutta toivon todella, että tulevana kesänä olisi aikaa pitää pienet pihajuhlat esim. naapureiden ja ystävien kesken, ja toki tämän vuoden "lomattomuus" pitää ajatukset nöyrinä, sillä pitää huolehtia, että jaksaa arjesta ja siitä palkkatyöstä selvitä, harrastukset tulevat sitten perässä.

   Poista
 5. Tämä oli kiva lukea! Mukava nähdä, miten piha on muuttunut tekemisen ja kasvien kasvamisen myötä. Hienolta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta :) Se on tosiaan uskomatonta, miten nopeaan ympäristö vehristyy ja puut sekä perennat kasvavat. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 6. Olettepa saaneet aikaan hienon pihan! Meidänkin pihasavottaa on tänä kesänä kestänyt tuo 5 vuotta, mutta ei ole kyllä näin valmiin näköistä meillä :) Hieno piha teillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista :) Urakoitahan ei toki kannata verrata, sillä resurssit ja jaksaminen vaihtelevat. Parempi tehdä omaan tahtiin ja luottaa siihen, että hiljaa hyvä tulee. Mukavia talvipäiviä!

   Poista