lauantai 10. helmikuuta 2018

Lempiyhdistelmiä

Törmäsin tänään Facebookin puutarharyhmässä kysymykseen, mikä on lempiyhdistelmäsi puutarhassa. Itse huomaan inspiroituvani puutarhalehdistä tai -kirjoista sekä toisten kuvista joko kauniiden lehtimuotojen/-värien yhdistelmästä tai upeista kukkien yhdistelmistä. Kyllähän sitä istuttaessa yrittää miettiä näitä yhdistelmiä ja niiden toimivuuksia, mutta amatöörinä sorrun usein pieniin mokiin esim. korkeuksien suhteen, vaikka niitäkin yritän katsoa, välillä vaan istutuksen huumassa tulee "lätkittyä" osa perennoista sinne ja tuonne - varsinkin ne puutarhamyymälän "ah tuo näyttääkin kivalle" extrat, joita en ollut alunperin edes suunnitellut. 


Etupiha meillä on pohjoiseen ja talo varjostaa näitä etupihan kukka-altaita, lisäksi talvisin tähän talon eteen tippuu lumet, joten aikoinaan perennavaihtoehdot olivat aika vähissä. Lapsuudenkodistani toin töyhtöangervoja, ja nuo kirjavat kuunliljat ovat jakopaloja edellisen kotimme pihalta. Tämä yhdistelmä on kuitenkin yksinkertaisuudessaan raikas "massaistutuksena" varjopaikalla, ja sopii maaseudulle perinnetalon pihaan. 


Etupihalla on siis suurin osa kuunliljoistani, joita löytyy parisenkymmentä eri lajiketta. Kaukana siis kuunliljakeräilijöiden lajikemääristä :D Kuunliljoja ja muitakin lehtimuodoltaan kauniita perennoja sekä ikivihreitä havuja käytän rauhoittamaan istutuksia, jotta silmä saisi kukkatykityksestä vähän lepoa. 


Olohuoneen ikkunan alla meillä on puutarhan ainoat keltaiset kukat, nimittäin kallionauhukset, ja penkin etuosassa taas rivillinen kuunliljoja. Kallionauhuksista pidän niiden upean lehdistön takia, ja kukatkin sallin, sillä on yksi parhaista perhoskukista meidän pihalla. Neitoperhosia on välillä kymmeniä yhtäaikaa näissä sekä lähipenkkien kaunopunahatuissa ja värimintuissa. 


Kovasti odotan, miten keväällä käy viime kesänä uuteen puolivarjonpenkkiin istutetuille lehtiperennoille, sillä siellä yritin istuttaa myös kivoja yhdistelmiä, joita olen bongaillut lehdistä ja kirjoista, esim. ängelmät istutettuna niin, että taustana on kuunliljoja ja rotkolemmikit yhdistettynä posliinirikkoihin reunuskasveina. 


Ja sitten niihin kukkiviin. Ohessa kuvina muutamia lempiyhdistelmiä, joista osa myös inspiraationa muualta haettuja. Esim. Rouge Cardinal-kärhön sekä pensaskärhön yhdistelmän bongasin vanhasta puutarhalehdestä, ja se oli niin ihana, että omaankin pihaan sen halusin. Rouge Cardinalin lehdet ovat kuin punaista samettia. Ja toinen herkkä yhdistelmä on pionien ja perhoangervon yhdistelmä. Ah, miten söpöä ja romanttista hattaraa.


Kurjenpolvet ovat yksi lempiperennoistani, niitä on kertynyt n. 35 eri lajiketta, joita olen yhdistellyt muiden perennojen kanssa pitkin pihaa. Alla muutamia suosikkiyhdistelmiä. 


Ja vielä yksi raikas yhdistelmä, joka meiltä löytyy roskakatoksen vierestä, nimittäin palavarakkaus ja metsämansikalta tuoksuvat pikkujasmikkeet. Palavarakkaus on ainut kirkaspunainen perenna meillä, ja tämäkin on tuliainen lapsuudenkodistani, kuten nauhukset ja töyhtöangervot, ukonhatut, ukonkello ja vuorikaunokki.


Ukonhatut kasvavat meillä malvikkien seurassa. Nämäkin kaksi ovat kauniita yhdissä ja ovat vanhojen maalaistalojen pihojen perennoja. Sopivat siis tänne maaseudulle vallan mainiosti :)


Olisihan näitä vielä muitakin, ja näin talvella huomaan, että kameraa pitäisi ulkoiluttaa ahkerammin kesäaikana, että kaikki tulisi taltioitua. Ja vastaavasti osa yhdistelmistä meidän pihassa ei ole niin täydellisiä yhdessä (siirtojuoksutusta luvassa).. 

Mielelläni kuulisin teidän lempiyhdistelmiä? Ja mistä metsästät ideoita erilaisiin yhdistelmiin?

10 kommenttia:

 1. Enkeliperhoangervo, jota ympäröi keisarinkruunut - siinä on oikein nätti yhdistelmä! Kiva postaus kuvineen kaikkineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa kyllä näyttävälle yhdistelmälle! Enkelinperhoangervo tuntuu nostavan suosiotaan täytekasvina perennapenkeissä, eikä ihme, tosi kaunis ja herkkä kukinta ja vaatimaton istutuspaikan suhteen.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Monesti oon sun blogissa käynyt postauksia lukemassa, kun ollaan samaa ikäluokkaa ja lapsiperheellisiä puutarhaharrastajia. Oli kiva katsoa sun YouTube-video ja saada kasvot ja ääni tekstien taakse :)

   Poista
 3. Pitää nyt ihan kommentoida, että ihailen todella paljon sinun taitoasi ottaa kauniita valokuvia! Olen hartaudella lukenut blogiasi pitkältä ajalta ja saanut siitä iloa! Tunnistan pitäväni monista samoista asioista puutarhassa kuin sinäkin! Välillä minulla itselläni meni vuosia muissa kiireissä, mutta nyt taas odotan ensi kesää sormet syyhyten. Toiveena on luoda uusia istutusalueita omaan puutarhaani ja lisäksi aion olla apuna jatkamassa tyttäreni pihaa (viime kesänä rakennettu Kannustalo). Terveisin Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri (blogit.fi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista sanoistasi, Päivi. Todella ihana kuulla, että kuvat ovat tuoneet iloa. Olen itsekin harrastaja kaikin puolin niin puutarhassa kuin kameran takana, mutta rakastan kaikkea kaunista ja niitä näkymiä yritän kameran linssiinkin haalia.

   Kävin kurkistamassa blogiasi, todella kivoja juttuja olet alkanut kirjoitella, ja upea koti ja miljöö teillä! Toivottavasti saat luvan tyttäreltäsi kertoa vähän uudenkin pihan laittamisesta, on hienoa, että autat siinä, sillä usein nämä uudispihojen rakentamiset ovat aika iso urakka.

   Poista
 4. Tykkään eniten vaaleanpunaisen, valkoisen ja sinililan yhdistelmistä, niin kotona kuin jonkun toisenkin puutarhassa. Huomasin yhden yllättävän yhdistelmän omaltakin pihalta, oranssin punaiset unikot ja lilansiniset iirikset. Tuo palava rakkaus on kaunis valkoisen kanssa, minulla se on väärässä paikassa hempeiden kukkien joukossa. Kesäkuvat ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eeviregina, ja tosi kiva, kun jätit kommenttia!

   Pastellisävyt ja niiden yhdistelmät ovat myös omaan makuuni <3 Samoin tuo vastavärien yhdistelmä (violetti- oranssi) on kyllä aina näyttävä.

   Näin pakkasten ja lumikasojen keskeltä on aina mukava kurkistaa vähän kesäisiin maisemiin. Onneksi päivät ovat alkaneet pitenemään, niin se tuo vähän lohtua lähestyvästä keväästä.

   Poista
 5. Taidankin olla ensivierailulla. Hyvältä näyttää pihallasi. Kyllä 20 erilaiseta kuunliljaa kuullostaa kadehdittavalta määrältä. Mukavaa laskiaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit blogiini ja

   Ja tuolla kuunliljamäärällä viittasin vastikään Viherpihassa olleeseen juttuun, jossa eräällä kuunliljaharrastajalla on yksistään 520 erilaista lajia/lajiketta pihallaan :D Oon itse enemmän tällainen sekaharrastaja, tasaisesti kaikenlaista pihalla :)

   Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista