tiistai 27. helmikuuta 2018

Kärhöt tilattu

Nyt on taimishoppailut aloitettu meidänkin suunnalla. Siskon kanssa laitettiin kimppatilaus Clematis-Westphalenille Saksaan, josta tilattiin viime keväänä ensimmäisen kerran kärhöjä. Clematis-Westphalen nousee usein esille, kun Facebookin puutarhasivuilla kysellään hinta-laatu-suhteeltaan loistavien kärhöjen taimien perään. Heiltä nimittäin saa isot ja komeat taimet suoraan kotiovelle toimitettuna. Ja jos haluaa varmistaa lajikkeiden menestymisen myös Suomessa, kannattaa katsoa, että winter hardness on +++ ja muistaa kurkistaa myös kärhöjen istutusohjeet esim. täältä tai täältä. Täällä II-vyöhykkeellä kärhöt ovat talvehtineet ihan hyvin, kun on istutettu ohjeiden mukaan.Huomaan, että tässä omassa puutarhaharrastuksessa kulkee erilaiset teemat vuosittain. Kun aloitin kärhöjen parissa vuonna 2014, haalin ensin pihalle niitä kaikista isokukkaisimpia jalokärhöjä, mielellään vaaleanpunaisen ja pinkin eri sävyissä. Seuraavaksi siirryin matalakasvuisiin pensas- ja kellokärhöihin, sitten alppikärhöihin ja erilaisiin luonnonlajeihin, ja viime kesänä sekosin tiuku- ja viinikärhöihin sekä valkoisiin ja viininpunaisiin jalokärhöihin. Tänä vuonna vuorossa oli edelleen tiuku- ja kellokärhöt sekä tummat, samettipintaiset viinikärhöt. Kärhöjä meidän pihalla on tällä hetkellä 54 erilaista, ja nyt tilattiin 8 uutta lisää. Kärhöt ovat siitä mukavia, että niillä saa tuotua kerroksellisuutta puutarhaan ja ne kukkivat todella pitkään. Olenkin istuttanut niitä osaksi perennapenkkejä sekä esim. hedelmäpuiden alle sekä erilaisiin köynnöstelineisiin ja -ritilöihin. Kärhöjen kanssa pitää vain olla malttia, sillä saattavat vaikean talven/kevään jäljiltä heräillä vasta juhannuksen jälkeen. Ei siis kannata käydä kuopsuttelemassa liikaa, ettei katko hentoja alkuja, ja kannattaa myös muistaa, että saattavat jurottaa piilossa koko kesän ja nousta taas seuraavana vuonna uudelleen. Myös riittävä kasteleminen sekä lannoittaminen on tärkeää, itse suosin kärhöjen kanssa ruusulannoitetta.  


Ja mitä sitä tuli tilattua? Tällä kertaa meille kotiutuu Lord Herchell, Elf ja Duchess of Albany (texensis x viorna -ryhmästä), Royal Velours ja Dark Eyes (viticella-ryhmästä), Apollonia (hybridi-/jalokärhö) sekä clematis koreana Dusky ja clematis coactalis luonnonlajeista.


Oletko sinäkin innostunut kärhöistä ja muista köynnöksistä? Mitkä ovat lemppareitasi? 

12 kommenttia:

 1. Juu, olen. Lumikärhö olisi suosikkini. Saa nähdä, onko hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Satu! Lumikärhö on kyllä kiitollinen kukkija, ja omasta mielestä kyllä sitkeää tekoa, sillä ei ole ainakaan meillä oikuttelevista talvista ollut moksiskaan. Ihanaa hiihtolomaa sulle!

   Poista
 2. Kärhöt on ihania ja niitä on niin paljon erilaisia. Vasta viime vuonna hankin ensimmäiset, joten suosikkia ei ole vielä muodostunut. Nyt menin kuitenkin jo niin pitkälle että tilasin muutaman kärhön siemeniä. Saa nähdä miten kasvatus siemenestä onnistuu, toivottavasti tulee hyvät ohjeet mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sulla on siis toivottavasti kasvun ihmettä luvassa, kun siemenistä lähdet kasvattamaan. Luonnonlajejako ostit? Itse olen maailman laiskin siemenkasvattaja, en ole kasvattanut oikeastaan mitään muuta kuin kasvimaan hyötykasveja siemenistä. Viime vuonna kävi kylvämieni silkkiunikoidenkin kanssa niin, että harasin ne pienet alut epähuomiossa kukkapenkistä, kun en enää muistanut, että olin niitä täytteeksi laittanut.. No eipä kukkineet silkkiunikot :D Tsemppiä urakkaan! Kerrohan sitten myöhemmin, että miten kävi.

   Poista
  2. Ohotankärhön ja Pagodikärhön 'Korean Beauty' siemeniä tilasin viime viikolla. Vähän aikaisemmin kellokärhön, en tähän hätään muista sanottiinko siinä tarkempaa lajiketta. Sen siemenet ollut jo kuukauden mullassa, seuraavaksi olisi kylmäkäsittelyn vuoro. Minä taas olen kasvattanut suurimman osan perannoistani siemenistä. Tulee niin paljon halvemmaksikin. Suoraan penkkiin kylväessä saa tosiaan olla varovainen. Pitäisi keksiä joku hyvä merkitsemissysteemi. Kiitos. Mielenkiinnolla minäkin odotan miten käy Kärhöjen kanssa.

   Poista
  3. Ohotankärhö onkin taas ihan uusi tuttavuus minulle. Siemenkasvatus on varmasti tosi mielenkiintoista ja haastavaa, kun saa jännittää, onnistuuko vai ei. Itse koen ne valmistaimet siitä mukavimmiksi, että niiden kanssa onnistuminen on helpompaa. Meillä ei voi sisällä kahden kissatermiitin takia edes mitään kasvattaa, joten jätän keväiset esikasvattelutkin aina muille. Mieluusti kyllä seurailen muiden kasvatteluja, miten mikäkin onnistuu :)

   Poista
 3. Olen kasvattanut kärhöjä yli kaksikymmentä vuotta ja hankin lähes joka vuosi uusia kärhöjä puutarhaamme, joten voin sanoa olevani niihin todella ihastunut. Viini- ja jalokärhöt ovat suosikkejani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sulla onkin ehkä mahtavimmat kärhöt, mitä olen kuvissa nähnyt. Telineetkin vähän toista kaliiberia kuin meillä. Sinunlaisten kärhöharrastajien vierellä tämä oma toiminta on vielä melko lapsenkengissä - kuten ne kärhöjen alutkin. Monta vuotta sait odotella, että kärhöt kasvoivat "täyteen mittaansa"? Onko vuosien varrella tullut minkä verran menetyksiä vai ovatko kärhöt jaksaneet ilahduttaa vuodesta toiseen? Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 4. Viinikärhöt on mun ykkössuosikkeja, menestyvät täällä pohjoisemmassakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viinikärhöt ovatkin upeita ilmestyksiä, ja tosiaan vähän helpompia kavereita kasvattaa kuin jalot siskonsa. Tosi kivasti löytyy kyllä nykyään valikoimia erilaisista kärhöistä ja monenlaisiin kasvuolosuhteisiin. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Onpa huikea määrä kärhöjä sinulla! Minulle luonnonlajit ovat ilman muuta suosikkeja, ystävän lahja c. 'Viorna' on ihanuus, samoin c. fusca ja c. heracleifolia, c. 'Arabellaa' ja c. integrifoliaa kasvattelen maanpeitteeksi, molemmat upeita! Kärhö on upea kasvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sullahan on tosi erikoisuuksia puutarhassa! Noista mainitsemistasi luonnonlajeista löytyy pari omastakin pihasta, Mustilan taimipäiviltä Vakka-Taimen valikoimista löysin. Ja Arabella on kyllä suloinen kärhö, meillä se kiipeilee kiinanlaikkuköynnöksen lomassa.

   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista