perjantai 26. tammikuuta 2018

Puutarhurin talviunet

Tammikuu on lähes vierähtänyt, ja tuntuu, että alan heräilemään hiljalleen talviunilta. Johan tässä on jokunen kuukausi huilattukin :D Oma puutarhainnostukseni tuntuu noudattelevan samaa kaavaa vuosi toisensa jälkeen: tammi-helmikuussa alan heräilemään tulevaan kauteen ja miettimään ideoita puutarhaan sekä selailemaan taimikauppojen tarjontaa, maalis-huhtikuussa polttelee jo kovasti kuopsutteleminen, lumien sulettua alan töihin ja pusken läpi kevään ja kesän erilaisia projekteja ympäri pihaa, elo-syyskuussa jaksan enää tehdä välttämättömimpiä asioita (ylläpito, syyslannoitteet, kukkasipulit, jyrsijäsuojat), lokakuussa oon jo täydessä horroksesssa, enkä jaksa ajatellakaan pihaa. Talviunet tulevat ainakin minulle tarpeen, sillä muutaman kuukauden huilitauon jälkeen jaksan taas innostua rakkaasta harrastuksesta ihan uudella puhdilla. 


Talventörröttäjät pitkin pihaa ovat yksi merkki syksyisestä innostuksen hiipumisesta; en vaan jaksa siivoilla syksyllä mitään muita kuin herkästi siemenistä leviäviä. Keväisin siivoilen sitten ensitöikseni kaikki vanhat rojut pois ja samalla siistin kukkapenkit heittelemällä vähän uutta multaa päälle. 


Puutarharyhmät alkavat täyttymään jo tammikuun lopulla siemenkasvattajien kuvista ja idätyskyselyistä. En ole vielä löytänyt sisäistä siemenkasvattajaani, joten jätän suosiolla esim. hyötykasvien ja kesäkukkien kasvattamiset ammattilaisille ja ostan sitten keväällä valmiit taimet. Enkä usko, että meillä sisällä mikään kasvaisikaan, sillä löytyy kaksi kuopsuttajaa, toinen vajaa 3v ja toinen vajaa 5kk. Nämä assistentit tuhoavat kaikki huonekasvitkin; jopa vuosia vanha palmuvehka on joutunut taipumaan nuorimman tulokkaan leikkien ja hampaiden alla. 


Ja mitä uusiin suunnitelmiin tulee, tästä vuodesta on tulossa varmasti kaikista kevyin pihatöiden osalta (puutarhan perustamisen v. 2013 jälkeen), sillä ajattelin vain vähän muokkailla tontin laitoja. Varjokasvit, erilaiset lehtimuodot ja köynnökset taitavat olla "se juttu" tänä vuonna (metsäpuutarha). Lomaa ei ole työpaikan vaihdoksen takia luvassa kuin nimeksi, niin mitään kovin raskasta projektia en jaksa edes miettiä: teen mitä jaksan ja mikä huvittaa. 

Mikä on sinun "se juttu" tänä vuonna puutarhassa? Aiotko toteuttaa jotain pitkäaikaista haavetta vai menetkö arjen pienemmät unelmat edellä? Ihanaa viikonloppua kaikille lukijoille!

4 kommenttia:

 1. Ennen itsekkin aina kaipasin kunnon taukoa piha hommiin, nykyään enää en. Hyötypuutarha innostaa vuosi vuodelta enemmän <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailen sitkeyttä, jos ei puutarhahommat missään vaiheessa vuotta kyllästytä. Hyötypuutarha ja kokeilut hyötykasvien kanssa on kyllä iän myötä alkanut kiinnostaa muakin lisää. Viime syksynä vaan kävi totaalilamaannus ja nostelin porkkanat vasta ensipakkasten jälkeen ja kiikutin suoraan pellonlaitaan pupuille syötäväksi :D Onneksi lapset oli nykineet osan sadosta parempiin suihin jo suoraan penkistä.

   Poista
 2. Autotallin päätyyn olen suunnitellut pientä oleskelualuetta, ympärille jotain vihreää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä se jotain vihreää ;) Meillä on kans autotallin päässä, hyötytarhan nurkalla, pieni oleskelualue, jossa toivoisin ensi kesänä ehtiväni istahtaa ja nauttia kesäpäivistä.

   Poista