sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Havuostoksilla

Talviaikaan herään aina siihen tosiasiaan, että ikivihreät ovat ne, mitkä tuovat näköä myös talviseen puutarhaan. Meillä onkin jonkin verran havuja pitkin pihaa ja perennojen lomissa, mutta eipä pieni lisä haitaksi olisi, varsinkin tontin laitamille näkösuojaa tuomaan. 


Tällä viikolla kävin siskoni kanssa kurkkaamassa Hankkijan, K-Raudan ja Prisman havuvalikoimia. Hankkijalta ostimme kultatuijat, Golden Smaragdit, K-Raudasta puolestaan löytyi tavallista Smaragd-tuijaa edullisesti (3 kpl 20e) ja samalla yksi Palibin-pikkusyreeni lisää. Ja Prismassa tapahtui hullaannus; siellä oli vaikka ja mitä. Prisma oli selvästi parantanut havuvalikoimaansa aiemmasta, sillä siellä oli ainakin tämän nurkkakunnan kattavin valikoima ja suht edulliset hinnat. Esimerkiksi kartiovalkokuusia oli tarjolla tavallista Conicaa sekä Daisy's White ja Sander's Blue lajikkeita - ja keräilijäluonteena nappasin mukaani Daisy's Whiten, sillä kaksi muuta jo löytyykin pihasta. Katajia oli todella kattavasti, omaan ostoskoriin lähti tällä kertaa kynäkataja Grey Owl, laakakatajat Blue Chip ja Prince of Wales. Blue Chip on ollut oma suosikkini laakakatajista sen kauniin kasvutavan ja kestävyyden takia. Lisäksi ostin vielä siilivalkokuusi Echiniformiksen ja yhden pallotuija Tiny Timin lisää. Meillä on pallotuijista Danicaa, Tiny Timiä ja Mr Bowling Ballia, ja näistä Tiny Timit ovat selvinneet talvista kaikista parhaiten, kaksi muuta lajiketta ottivat osumaa talven 15-16 pakkasista, vaikka hengissä ovat edelleen. 

Istuttamaan ei vielä hetkeen täällä Kaakossa pääse, kun maa ei ole vielä sulanut, mutta nyt alkaa tulevan kesän hankinnat olemaan selvillä ja kokonaisuus hiljalleen hahmottunut. Multakuorma pitäisi tilata äitienpäivän tienoille, niin pääsisi hommiin :) Ja oon päätynyt ratkaisuun, etten osallistu Avoimiin puutarhoihin vielä tänä vuonna, sillä taitaa mennä koko kesä erinäisten puutarhaprojektien parissa, ja itseni tuntien ottaisin tapahtumasta vain turhaa painetta näiden projektien tekemiseen, enkä tykkää ajatuksesta, että harrastus aiheuttaa stressiä, kun töissä sitä yleensä piisaa ihan tarpeeksi. 

Mukavaa pääsiäissunnutaita! 

4 kommenttia:

 1. Vau, mikä määrä havuja! Meille tulee tänä keväänä havuja myös lisää. Mikki on antanut olla entisten rauhassa, joten uskallan hankkia niitä. Mukavaa Pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tää projekti on ollut sellaista hiljalleen kuopsuttelua, joten tämän vuoden missio taitaa olla vehristää hyötytarhan nurkka ja lisätä havuja eri puolille pihaa. Prisma yllätti kyllä valikoimallaan, lajikkeita oli paljon, mutta määrät ehkä vähäiset, kun joitain oli hyllyssä vain 5kpl.

   Teille onkin tulossa kans vaikka ja mitä havuja! Mielenkiinnolla odotan, minkälainen puutarhamökin ympäristöstä tulee :)

   Poista
 2. Havuja ei pihassa ole koskaan liikaa. Ne ovat pihan pelastus etenkin talviaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot täysin oikeassa, ne tosiaan toimii hyvin puutarhan runkona talviaikaan, kun kaikki on muuten niin kaljua ja valjua. Omalla kohdalla vaan perennat ja kukkivat puut olleet se ensisijainen ihastus, niin nämä havut jääneet vähän vähemmälle - siksi hyvä nyt tarttua tuumasta toimeen ja lisätä niiden määrää.

   Poista