torstai 9. helmikuuta 2017

Uskaltaisinko avata puutarhani ovet?

Tänä vuonna olen miettinyt, uskaltaisinko osallistua jo avoimiin puutarhoihin vai en. Olen pohtinut asiaa lähinnä siltä kannalta, että toisaalta houkuttaisi päästä näkemään ja juttelemaan muiden paikallisten puutarhaharrastajien kanssa ja jakaa vinkkejä esim. näillä nurkilla menestyvistä vähän erikoisemmista lajikkeista puolin ja toisin. Toisaalta, olen miettinyt, onko näin nuoressa puutarhassa vielä tarpeeksi nähtävää? Mutta jos odotan sitä hetkeä, että puutarha on "valmis", saan todennäköisesti odottaa ikuisesti.

Tässä vähän virtuaalista puutarhakierrosta. Kuvat ovat vuosilta 2014-2016, joten pieniä muutoksia on tapahtunut ja perennat toki rehevöityneet vuosien varrella.


Meillä puutarha painottuu selvästi talon pohjoispuolelle, jossa on sisäänkäynti, tontin itälaitaan, jossa on leikkimökki, sekä talon eteläpuolelle, jossa on pergola ja palju. Tonttia suojaa itä- ja eteläpuolelta puistoalueet, ja koska meidän talo on alueen perimmäisiä, ainoat rajanaapurit ovat länsipuolella.


Talon länsiseinusta ja autokatoksen välimaasto on tällä hetkellä meidän puutarhan akilleen kantapää, eli omaan makuun aivan turhan valju ja kalju, mutta tässä kohtaa joudun tekemään myönnytyksiä muun perheen takia. En uskalla alkaa istutuksia enempää laajentamaan, ennen kuin nähdään, vedetäänkö meille valokuitu parin seuraavan vuoden aikana pihan läpi vai ei. Jos vedetään, niin harmittaa vähemmän avata pelkkää nurmialuetta. Ja onhan lapsilla tilaa pelata ja heitellä frisbeetä ilman, että tarvitsee kukkien kohtaloa murehtia. 


Hyötytarha on myös kehitystyön alla :D Ensi kesän projektina on vehreyttää hyötytarhaa lisää. Viime kesänä sitä jo aloitin. Tämä hakealue omenapuiden välissä saa luvan kutistua. Se on toiminut tilapäisratkaisuna ihan hyvin, sillä on ollut vähemmän kitkettävää, mutta jo pihatyövaiheessa katekankaan alle levitettiin multakerros valmiiksi, jotta tämän alueen muuntaminen muuhun käyttöön on helpompaa.


Keittiöpuutarha odottelee kasvihuonetta edelleen, mutta pergolaportti ja pieni oleskelualue tuovat sinne jo lisää viihtyisyyttä. Ensi kesänä aion nikkaroida vähän näkösuojaa naapurinsuuntaan  ja kompostorialueelle. Haaveilen köynnöksistä, esim. humalasta (ehkä jopa 'Aureus') peittämään osittain tätä näkymää. Tyrnit ja yksi kaarisyreeni 'Veera' kasvavat tuossa rajan tuntumassa hiljalleen, mutta näkösuojaa niistä saadaan luultavasti hetki odottaa.


Kuulisin siis mielelläni kokemuksia Avoimista puutarhoista järjestäjänä; mitä asioita kannattaa huomioida? Missä vaiheessa olette avanneet puutarhanne ovet vieraille (siis kuinka monen vuoden harrastamisen jälkeen suurinpiirtein)? Kuinka paljon aikaa menee valmisteluihin ja kuinka olette organisoineet päivän? Onko teillä ollut taimimyyntiä, mehukestittelyä tms. toimintaa samalla? Oletteko saaneet minkälaista palautetta vierailta tai naapureilta? Mietin myös työmäärää, kuinka valtava se on lapsiperheen muiden arkitöiden päälle.. Kertokaa siis risuja ja ruusuja tapahtumasta :)

6 kommenttia:

 1. Pihasi on hyvin jäsennelty ja kaunis. Pidän myös saman kasvin ja lajikkeen tarpeeksi massamaisesta istutuksesta, sekä erilaisten lehtimuotojen omaavien kasvien sijoittelusta vierekkäin samaan penkkiin. Se luo rauhallisen, hienon ja tyylikkään vaikutelman. Katetut käytävät, rakennelmat ja havualueet antavat myös siistin ja huolitellun kuvan pihastanne.
  Puutarhaliitosta ollaan oltu minuunkin yhteydessä lähes vuosittain avoimien ovien tiimoilta, mutta ainakin toistaiseksi olen joutunut kieltäytymään lähinnä sopimattoman ajankohdan johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista sanoista. Monesti sitä tulee sokeaksi omalle työlleen, niin itse ei näe koskaan mitään hienoa tai esittelyn arvoista. Teillä varmasti olisikin jo esiteltävää, varsinkin ne upeat kärhötornit! Nyt vain uskallusta, varmasti tulisi porukkaa kauempaakin teidän puutarhaan tutustumaan :)

   Tulevana kesänähän avoimet puutarhat järjestetään 2.7., ajattelin, että tämä voisi olla ihan ok ajankohta meidän pihalla, mutta sitähän ei vielä tiedä, minkälaisia kelejä on luvassa. Elokuu on meidän pihassa jo turhan myöhään, kun selvästi isoin osa lopettanut, vaikka syysleimut, ruusut, kärhöt ja monet kurjenpolvet yms. vielä jatkavat.

   Poista
 2. Ai että uskallatko avata? No ainakin minun mielestäni uskallat! Pihasi on täynnä vinkkejä uuden tontin omistajille, se on kaunis ja hyvin suunniteltu.

  Minäkin harkitsen (taas) puutarhan avaamista kävijöille, toivottavasti ajankohta sopii tänä vuonna paremmin kuin aiemmin, jolloin ei ole ollut toiveita osallistumisesta.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Totta kyllä, että uutta pihaa tekeville tällaisen "raakileen" näkeminen voisi olla ihan hyvä, niin hahmottaa ehkä istutusetäisyyksiä ja näkee erilaisia lajikkeita. Pienet ja rimpulat puut mua harmittaa, mutta niillehän en voi minkään :D

   No hei, jos lähdet konkarina mukaan avoimiin puutarhoihin, voisit matkan varrella sparrata ja kirjoittaa esim. blogiin valmistautumisista ja suunnitelmista päivän varalle. Noviisina työmäärä ja oheisaktiviteetit lähinnä kiinnostaa :)

   Poista
 3. Mukaan vain! Osallistuttiin eka kerran viitisen vuotta sitten, jolloin pihamme oli aika vaatimaton. En ajattele, että puutarhan pitäisi olla täydellinen. Ihmisistä on kiva nähdä puutarhan kehitys. Mehua ja jotain keksiä tarjoillaan. Usein on ollut jokin possu pöydällä vapaaehtoista käyntimaksua varten (lähinnä lapsia varten, jotka auttavat tarjoilussa yms.)

  En ole alkanut mihinkään mittaviin kasvien nimikylttitalkoisiin, sillä siinä menisi aikaa ja voimia. Vastaan, kun kysytään. Kiva päivä, jolloin on mahdollista tavata muita samanhenkisiä hörhöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisusta, Satu! Pidän asian edelleen mietintämyssyssä. Tiedä vaikka siskon kanssa innostuttaisiin molemmat tästä asiasta, niin sais porukka katsella kahta vähän erilaista pihaa lähistöllä.

   Nuo kasvien nimikyltit tuntuu kyllä turhan rankalle valmistelulle omaankin makuun :D Vaikka toki ois hyvä, että sellaiset ois, en varmaan koskaan saa sellaisia aikaiseksi..

   Poista