lauantai 18. helmikuuta 2017

Mistä pidän ja en pidä puutarhassani

Vaalean Vihreää -blogissa oli tehty listausta asioista, joista pitää ei pidä puutarhassa. Tartuin haasteeseen ja aloin pohtimaan vastaavia juttuja oman puutarhan kannalta. Luettelo toki elää siinä missä mielialatkin; jonain päivänä joku juttu ärsyttää tai ihastuttaa, toisena päivänä se on jotain ihan muuta. 


Pidän
- Perennat. Rakastan perennoja, erityisesti kukkivia sellaisia. Näistä on vuosien varrella nousut tietyt lajit ohi muiden ja olenkin kyllästänyt pihaa näiden lajien eri lajikemuodoilla. Pionit, päivänliljat, iirikset,  tähtiputket, kurjenpolvet, maksaruohot, tädykkeet, salviat ja keijunkukat..


- Kukkivat pikkupuut. Näistä olen kirjoitellut viime vuonna jo vähän, ovat siis kovasti mieleeni. Erityisesti rungolliset syreenit, sirotuomipihlaja, koristeomenapuut ja kirsikkapuut <3 


- Sipulikukat. Rakkaus näitä kohtaan ei varmaan ole blogissa jäänyt epäselväksi. Joka syksy oon istuttanut lähes tuhat uutta sipulia maahan, joilla varmistetaan seuraavan kevään kukinta.


- Kärhöt ja ruusut. Nämä kaunottaret ovat kyllä tämän puutarhurin mieleen, vaikka vaativat melkoista paapomista, josta en niinkään pidä. Kukinta kuitenkin palkitsee vaivannäön. 


- Havut. Olen opetellut pitämään myös havuista, sillä ne ovat näkyvin osa puutarhaa talvella. Havuista varsinkin kartiovalkokuuset ja matalat maanpeittäjät ovat mieleeni. 


- Pergola-alue. Tämä on kyllä ehdoton lempparipaikkani: meidän puutarhan "sydän". Varsinkin paljusta käsin on kiva ihailla omien käsiensä jälkiä.


- Suunnittelu ja haaveilu. Tämä vaihe kevättalvella on myös mukavaa, kun voi muistella mennyttä vuotta ja miettiä uusia projekteja tulevalle kasvukaudelle. Erilaisten ideakuvien ja tiedon etsintä, kasvikuvastojen selailu, ekojen taimien tilaaminen, uusien lajikkeiden bongaaminen.- Sekalaiset iloa tuottavat asiat: kauniit kesäkukkaistutukset, hyötytarhan sato, erilaiset onnistumiset puutarhassa. Kauniit näkymät sisältä talosta ulospäin puutarhaan.


En pidä
- Kitkentä. No words needed, harva tästä hommasta tykännee, mutta pakko tehdä, jos haluaa kukkapenkit kuosissa pitää. 
- Raskaat maansiirtotyöt lapiolla ja kottareilla. Lähinnä uusien istutusalueiden luomiseen liittyvä asia, josta en erityisesti nauti, nimimerkillä "kaksi kertaa lievä välilevynpullistuma selässä pihatöiden takia, kun en  ole muistanut nostaa jaloilla, vaan olen nostanut selällä".. Onneksi on Burana keksitty, jos ei sisun, niin Buranan voimalla :D 
- Liikaa leviävät lajit. Pahimmat mokat näiden kanssa on tehty kuitenkin jo edellisessä pihassa, mutta muutamia seurattavia lajeja on nykyisessäkin pihassa, esim. tyrni juurivesoineen, syysasteri, väriminttu. 
- Liika paapominen. Tämän kategorian alle menee lähinnä pionit, kärhöt ja ruusut. Useimmat pionit tarvitsevat tukea, joten tukien virittely pitää muistaa alkukesästä. Kärhöjä ja ruusuja puolestaan pitää lannoittaa kastelulannoitteella lähes viikottain heinäkuun alkupuolelle asti.
- Keskeneräisyys. Tämä lienee erityisesti uudisrakentajien kiusa. Kun kaikki aloitetaan kirjaimellisesti nollasta, menee (oletettavasti) yllättävän kauan, ennen kuin tontti alkaa olemaan siinä pisteessä, ettei joka kesälle ole jotain projektia. Vielä ei olla tässä pisteessä, että "kaikki olisi valmista".
- Isohko pelialue. Tämän etupihan pelikentän kanssa kriiseilen tasaiseen tahtiin, lähinnä muiden puutarhakuvia ja ihania cottage garden-tyylisiä puutarhoja katsellessani. Onneksi muun perheen tyytyväisyys yhteen tarpeeksi laajaan nurmiplänttiin tuo lohdutusta tähän :D Nyt talvella siihen syntyy parhaimmat lumilinnat ja -ukot, kesällä sama alue toimii pelikenttänä.


Mitkä ovat sinun puutarhassasi asioita, jotka tuottavat erityisesti iloa tai vastaavasti, mihin olet tyytymätön?

Mukavaa viikonloppua!

4 kommenttia:


 1. Kruunu Vuokko18. helmikuuta 2017 klo 17.13
  Tällainen listaus oman pihan ja puutarhan tyydyttävistä ja vähemmän tyydyttävistä asioista olisi ihan kiva tehdä itsekin. Ne ei niin mieluiset paikat pihassa voi sitten pikkuhiljaa vuosien saatossa muuttaa enemmän itseä miellyttävämpään suuntaan.
  Mainitsemasi pelikentän suhteen aika tekee yleensä niin sanotusti tehtävänsä ja lasten kasvaessa tiettyyn ikään pihan pelikenttäkin siirtyy automaattisesti muuhun käyttöön. Näin kävi ainakin meillä. On kuitenkin mielestäni tärkeää, että piha on kaikille perheenjäsenille niin aikuisille, kuin lapsillekin mieluinen paikka, jossa viihtyy ja saa tehdä niitä juuri itselle mieluisia asioita.

  Omalla pihalla pihan tuulisuus on asia joka harmittaa erityisesti. Asia olisi kyllä korjattavissa esim. pensasaidalla, mutta toisaalta emme halua peittää upeaa näkymää tonttiamme ympäröiville kauniille viljapelloille.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.
  VastaaPoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä, mielelläni lukisin muidenkin listauksia :) Ja näin olen ajatellut, että vuosien varrella saa pihaa muokattua miellyttävämpään suuntaan ja aika tekee tehtävänsä tuon pelikentän suhteen. Oon myös samaa mieltä tuosta, että koti ja piha on koko perhettä varten. Meilläkin elämä levittyy kesäisin pihan puolelle, ja on mukavaa, kun jokaisella on siellä puuhailtavaa.

   Viljapelto olisi kyllä kaunista katsottavaa - meidän tontilla on pieni kuusimetsäkaistale (vielä toistaiseksi) välissä. Itse yritän kasvatella rajalla jo nyt havupuita ja pensaita (lähinnä hortensioita), että sinä päivänä, kun metsä on poissa, ei tuulisi ihan läpi.

   Poista
 2. Kaikilla tulee omannäköinen lista. Meillä on pihalla nurmikkoa enemmän ja vähemmän. Ja pelikenttäalue on pakollinen meillä jalkapallolle. Se varmaan vielä palvelee muutamia vuosia. Ei haittaa minua, sillä on tärkeää, että kaikilla perheenjäsenillä on jotain iloa omalla pihalla.

  Ihania pikkupuita sinulla onkin. Ja kauniita havuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä mukavasta haasteesta :) Oli kiva miettiä näitä asioita, ja varmasti lista elää fiilisten mukaan. Tuo nurmikkoasia on jotain, mihin pitäisi itsekin ottaa rennompi asenne - puutarhablogeissa vaan harvoin esitellään laajoja nurmialueita, niin oon ajatellut olevani sen takia kovinkin "out" :D Vehreys hiipii uuteen pihaan muutenkin pikku hiljaa, että tässä vaiheessa kaikki se "aakea laakea" korostuu, kun puut ja pensaat ovat pieniä.

   Mukavaa sunnuntaipäivää!

   Poista