lauantai 11. helmikuuta 2017

Kukkivat reunuskasvisuosikit

Jokaisella meistä kotipuutarhureista on varmasti ne omat suosikkikasvinsa, joita yleensä metsästää puutarhoilta tai nettikaupoista. Itse rakastan kauniita perennoja, erilaisia köynnöksiä ja kukkivia puita. Olen myös keräilijäluonne, vaikka pidänkin selkeistä ja laajoista istutusryhmistä. Huomaan kuitenkin, että käytän pitkälti samoja suosikkilajeja reunuskasveina istutusryhmissä; lajikkeet toki voivat vaihdella. Ohessa näitä omia suosikkeja 

Neidonkurjenpolvi ja keijunkukka
Matalat kurjenpolvet ja keijunkukat sopivat kivasti yhteen. Ja kurjenpolvet ovat osoittautuneet omassa pihassa kiitollisiksi kukkijoiksi. Erilaisia kurjenpolvilajikkeita meiltä löytyy reilu 25 kpl, ja näissä tuli edellisenä talvena menetyksiäkin, eniten ehkä harmitti 'Rose Clair'. Keijunkukkien kanssa olen pitänyt huonommin lajikelistausta yllä, sillä näistä monet myydään vain keijunkukkina, ja osan kanssa myös talvehtiminen on arpapeliä - viime vuonna jouduin paikkomaan näitäkin. 

Rose Clair
Purple Pillow

Yksi omista reunuskasvilemppareista on myös salvia; niin kaunis ja pitkään kukkiva. Näitä löytyy  meiltä muutamia erilaisia (sinisiä, valkoisia ja roosia), ykkössuosikki on loistosalvia 'Bordeau Rose'.

Bordeau Rose

Myös erilaiset tädykkeet ovat mieleeni. Tädykkeitäkin on vain yllättävän vaikea löytää ainakin Kaakkois-Suomen puutarhoilta, monesti tarjolla on vain perinteistä virginiantädykettä ja unelmatädykettä, vaikka erityisesti tähkätädykkeet sopisivat perennapenkkeihin reunus-/täytekasveiksi. Olen saanut näitä kuitenkin kymmenkunta erilaista lajiketta kerättyä.


Kaikista aurinkoisimmilla paikoilla meillä on reunuskasveina aika paljon erilaisia neilikoita. Alla näkyvä hietaneilikan ja kissankäpälän liitto on aika ihana, vai mitä olette mieltä?


Myös hopeahärkki on kaunis reunuskasvina aurinkoisella paikalla (jos saa esim. valua vähän kivien päältä alaspäin). Tässä posliinirikon kanssa samaan aikaan kukkimassa. 


Pikkusydämet ovat myös helppoja ja kukkivat lähes koko kesän. Ne saa pärjäämään myös aurinkoisemmalla paikalla, mikäli multakerros on vain tarpeeksi paksu ja huolehtii kastelusta kaikista kuivimpina jaksoina. Meillä on lähinnä tavallista kesäpikkusydäntä sekä purppurasydäntä. Valkoista pikkusydäntä olen myös kokeillut, mutta huonommalla menestyksellä, 'Aurora' ei meillä suostunut elämään. 

Mirrinminttu ja ajuruohot pitää myös muistaa mainita, jos haluaa tuoksupuutarhaa luoda. Olen itse laittanut näitä hyötytarhan nurkille, sillä molemmat houkuttelevat pölyttäjiä :) 


Ja lapsiperheessä yksi lemppareista reunuskasvina on kuukausi- ja metsämansikat. Kuukausimansikat tekevät satoa läpi kesän vielä lokakuulle asti, mutta kannattaa metsämansikkaa sekä  esim. parvekemansikkaakin kokeilla kukkapenkissä, jos on herkkusuita talossa. Meillä on mansikoita ripoteltu ympäri tonttia kukkapenkkien yhteydessä sekä toki hyötytarhassa esim. suklaakirsikan alla. Sekä omat että naapureiden lapset osallistuvat ahkerasti sadon keräilyyn :D


Varjoisen paikan reunuskasveista pitää mainita tiarellat. Ah, miten herkkiä kukkijoita. Näitä voisin huolia meille vielä lisääkin, esim. tulevan kesän projektia ajatellen. 


Onhan näitä reunuskasveja vaikka mitä, ja itsekin käytän paljon muitakin reunuskasveja, mutta nämä ovat omasta mielestä niitä kauneimpia kukkijoita. Oliko joukossa sinun lemppareitasi? Vai onko suosikkisi kenties joku aivan muu?

2 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia! Kurjenpolvet, salviat ja tädykkeet ovat minunkin suosiossani. Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu, ja mukava, kun eksyit blogiini :) Samoilla lemppareilla siis mennään.

      Poista