sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Pergolaportti ja kärhöjen kukintaa

Tämän kesän suurin pihaprojekti oli saada autokatoksen kupeet siistittyä. Kevät puurrettiin katoksen kimpussa ja sen jälkeen startattiin pihahommelit. Juhannuksen alla saatiin mullat ja katoksen ympärille kaivetut vallihaudat täytettyä. Nyt heinäkuun alkupuolella kaivettiin pihalle vielä ruusupenkit ja tämän viikon alussa sain siskon kanssa pakerrettua pergolaportin jämälautatavarasta loppuun. 

Portista tuli kooltaan n. 2.1m korkea, 1.4m leveä ja 75cm syvä. Samalla tehtiin pieni oleskelualue hyötytarhan nurkkaan. Tuossa oleskelualueen taustalla kasvaa pikkusyreeni Palibin sekä muutamia monivuotisia yrttejä, Ria-mansikkaa ja rungollinen herukka Aili juurellaan ajuruohoa. . 


Ensi kesänä ajatus olisi laittaa tuohon penkkiin vielä "paputorni" ja salaattia yms, näiden Pinterestistä löytyvien ideakuvien tapaan. 


Hyötytarha on meillä vielä aika keskeneräinen. Jämälaudoista tein pari uutta kasvulaatikkoa vanhojen rinnalle, mutta näiden täyttämisen jätän ensi vuodelle. Tuossa polun toisella puolella on makeakirsikka Leningradin musta, grönlanninhanhikkeja sekä kuukausimansikoita ja mirrinminttua. Siinäkin on vielä tilaa hyötykasveille tai kesäkukille. Se keskeneräisin osa rajautuu kuvasta vasemmalle.. Siihen toivottavasti saan jonain päivänä kasvihuoneen :) 


Pergolaportin juurelle istutin köynnösruusuja (Madame Plantier ja Austinruusu Iceberg) sekä pari kärhöä (Rouge Cardinal ja mantsuriankärhö). Lisäksi istutin portin molemmille puolille muitakin ruusuja ja sekalaisen sarjan perennoja ja havuja. 


Kärhöt ja ruusut ovat tällä viikolla innostuneet kukkimaan kunnolla. Kärhöt ovat ainakin toistaiseksi tuntuneet helpoilta kasvatettavilta, vaikka tiedostan, että osaavat ruusujen ohella olla oikullisia tapauksia. Meillä talvesta jätti selviämättä vain yksi, ja kunhan muistaa lannoittaa kunnolla, niin kukintaa riittää. Itse lannoitan Kekkilän ruusulannoitteella niin ruusut kuin kärhöt noin kerta viikkoon heinäkuun alkuun asti, nyt kastelen vain tarvittaessa ja elokuussa laitan syyslannoitteet. 


Eka lomaviikko onkin sujunut näiden pihapuuhastelujen lisäksi marjastaessa, sienestäessä, mökkeillessä ja lasten kanssa touhutessa (huvipuisto- ja kylpyläreissut heitetty). Seuraavat kaksi lomaviikkoa on varmasti yhtä touhukkaat, kun vielä pitäisi Korkeasaaressa ja mökillä poiketa, ja ens viikonloppuna vien tytöt katsomaan Robinia Hamina Tattooseen. On se loma silti ihmisen parasta aikaa :) 

2 kommenttia:

 1. Teidän puutarhassanne näyttää niin kauniilta. Hieno tuli tuosta pergolasta. Ensi kesänä näyttää vielä kauniimmalta kun kukat kasvavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli kauniista sanoista <3

   Uuden pihan huono puoli on se, että menee aikansa, ennen kuin puut ja pensaat kasvavat mittaansa. Varsinkin puiden kasvua odotan kovasti, kun kaikki ovat niin rimpuloita. Näen silti vision päässäni, että jonain päivänä meilläkin on vehreää ja kukkaisaa :D

   Poista