sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Pihan kevätsiivous

Kuluneen viikon aikana olen rapsutellut pihaa hiljalleen "siistiksi" talven jäljiltä. Meillä suli etupihalta viimeiset lumen rippeet tällä viikolla, joten kiirettä ei ole ollut. Kevät on tuntunut pysähtyneen paikoilleen viime päivien viileiden kelien takia, joten nyt alkavat lämpimämmät kelit toivottavasti saavat meidänkin pihan hiljalleen vihertymään ja heräämään talviuniltaan. 


Tänä vuonna päädyin siivoamaan pihan maanparannusta ajatellen: napsin vain kovimmat talventörröttäjät pois, silppusin talven yli maatuneita lehtiä kukkapenkkiin ja laitoin uutta "koristemultaa" päälle. Kalkit heittelin lumihangelle reilu kuukausi sitten. Tämän operaation pitäisi parantaa maan mururakennetta ja lisätä pieneliötoimintaa. Yleensä olen haravoinut ja siivonnut kaikki pois, mutta nyt ajattelin kokeilla tätä toista lähestymistapaa. Yhtä siistiltähän maanpinta ei nyt näytä, mutta eiköhän pian alkava kasvukausi peitä nuo lehtirippeet alleen.

Ankara talvi on aiheuttanut myös tappioita pihalla. Keijunkukista iso osa näyttää kuolleen, samoin ruusut ottivat paljon osumaa pakkasista. Hibatuijakin näyttää ruskettaneen osan oksistaan, mutta näyttää pääsääntöisesti edelleen vihreältä (ja oksat tuntuvat kimmoisille), joten uskoisin sen elossa olevan :D Tähtimagnoliakin taisi talvesta selvitä talvisuojaturpeen ja pakkaspeitteen suojissa. Tästä olen enemmän kuin yllättynyt, sillä kyseessä on arka magnolialajike. Lontoossa ihasteltiin miehen kanssa kukkivia magnolioita, joten sain siunauksen ostaa meille rungollisen Vanhan Rouvan tuon tähtimagnolian lisäksi. Hankkijan kuormassa viikolla 19 tulee meille pari muutakin juttua, esim. rungollinen japaninriippalehtikuusi Stiff Weeper. Japaninriippalehtikuuseen iskin silmäni viime syksynä puutarhalehtiä selatessa, kun muistaakseni 100% Outdoor-blogin Kati oli suunnitellut malli-istutuksen, jossa oli käytetty tuota. Tahvosten mukaan tämä kyseinen lajike pärjää ylempänäkin Suomea, joten uskalsin ottaa kokeiluun. 

Kaikki krookukset ostettu valkoisina tai valko-liiloina ;)
Kevään aikana olen siskoni kanssa tyhjentänyt sekä Tokmannin että Lidlin (parjattuja) halpisjuurakkohyllyjä. Lisäksi tilattiin kasa pioneja ja muita perennoja Lukon Bulbsilta Tsekeistä (voin suositella! meillä oli lähetyksessä pari huonompaa juurakkoa ja yhdestä ainokainen silmu irronnut - lähettivät jälkikäteen uudet tilalle ja extroja päälle). Näitä on purkitettu iltapuhteina :D On parhautta jakaa tämä puutarhahulluus siskon kanssa.


Lämpimiä istutuskelejä ja multakuormaa odotellessa :)

2 kommenttia:

  1. Taimien istutus on parasta vappua! Aurinkoa päivään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu ja ihanaa vappupäivää teillekin! Työväen juhlaa vietetään meijän nurkilla töitä tekemällä :D Tänään vuorossa varaston hionta+pohjamaalaus sekä vähän pihatöitä. Mukavasti ohjelmaa tässä omalla tontilla koko kevääksi/kesäksi - eipähän oo vapaa-ajan ongelmia :D

      Poista