perjantai 13. toukokuuta 2016

Kukkivat puut

Kuluneen viikon aikana on näkynyt paljon kuvia kukkivista puista Fb:n puutarharyhmissä ja myös työmatkan varrella olen saanut ihastella esim. rusokirsikoiden kukintaa. Olen itse ihastunut näihin kukkiviin puihin ja yrittänyt hankkia erilaisia myös omalle pihalle. Ja parastahan on, jos kauneuden lisäksi luvassa on myös satoa, minkä vuoksi hedelmäpuut ovat meidän pihassa vahvassa roolissa.

Tänä vuonna kukinnan aloitti ensimmäisenä vast'ikään hankittu sirotuomipihlaja, sitä on seurannut aurinkoiselle ja suojaiselle paikalle istutettu suklaakirsikka ja tänään nuppujaan avannut kirsikkaluumu Podarok. Tulevana kesänä istutan meille toisenkin kirsikkaluumun, Punaisen Paronin. Muita luumupuita meillä on Kuokkalan ja Kuntalan luumut.

Sirotuomipihlaja
Kirsikkaluumu Podarok

Kirsikkapuita meillä on suklaakirsikan lisäksi Sikkolan kuulasmarja ja Huvimaja. Lisäksi autotallin nurkalle on tulossa hillittykasvuiseen runkoon vartettu makeakirsikka Leningradin Musta. Pitää katsoa, tarvitaanko meille toinenkin makeakirsikka myöhemmin, jos ei naapurissa oleva riitä pölytykseen. 


Omenapuita on kertynyt jokunen. Kesäomenana meillä on Pirja, syysomenana Jaspi ja pilariomenapuu Medoc, talviomenana Åkerö. Lisäksi on koristeomenapuita; purppuraomenapuu Linnanmäki ja Makamik sekä rautatieomenapuu. Päärynöitä meillä on vain yksi, Aunen päärynä, joka ei ole vielä suostunut satoa tekemään.


Kukkivista pikkupuista pihalta löytyy myös rungolliset syreenit Moskovan Kaunotar ja tällä viikolla hankittu Tammelan Kaunotar, jonka istutin roskakatoksen nurkalle (vielä haaveilen yhdestä valkoisesta syreenistä, esim. Primrose tai Mme Lemoine, pitänee käydä etsimässä puutarhoilta). Mietin pitkään rusokirsikan ja rungollisen syreenin välillä, mutta päädyin jälkimmäiseen, sillä paikka on haastava; tietä pitkin pääsee talojen välistä puhaltamaan pohjoistuuli. Rusokirsikka tarvisi suojaisan paikan, jota tämä tuulitunneli ei tarjoa. Näin keväisin vaaleanpunaisena kukkiva rusokirsikka tai japaninkirsikat kalvavat mieltäni, mutta vielä en ole hattarapilveä omalle pihalle ostanut. 


Ruusuorapihlaja Paul's Scarlet ja helmiorapihlaja Toba ovat jo löytäneet paikkansa meidän pihalta. Jännitän, josko viime keväänä istutettu helmiorapihlaja kukkisi tänä keväänä ensimmäisen kerran. Ruusuorapihlaja palellutti vähän oksien kärkiä kovien pakkasten takia, mutta muuten se selvisi talvesta hyvin. 


Hankkijalle pitäisi tulla lähiaikoina kuorma, jossa on vielä yksi kukkiva pikkupuu meidän pihalle, nimittäin japaninmagnolia Vanha Rouva. Se pääsee koristamaan etupihan havuryhmää ja tuomaan sen etuosaan hieman kerroksellisuutta. 


Mikä on sinun suosikkisi kukkivista puista?

2 kommenttia:

  1. Aivan ihania kuvia. Niin keväistä ja jo kesäistäkin. Meillä ei ole vielä noin paljon kukintaa, mutta omenapuutkin kukkivat jo meillä. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja mukavaa sunnuntai-iltaa teillekin! Meilläkin vasta omenapuut aloittavat kukintaansa, kirsikat ja luumut ovat pian ohi. Muuten pihalla ei vielä kukikaan muut kuin sipulikukat, tuntuu, että osa perennoista on lämmöstä huolimatta heräillyt todella hitaasti.

      Poista