torstai 28. huhtikuuta 2016

Mikä tekee pihasta puutarhan?

Kotipuutarha-lehden huhtikuun numerossa oli mielenkiintoinen kuukauden kysymys: Mikä tekee pihasta puutarhan? Tämä jäi pyörimään mieleeni, sillä olen kutsunut omaa maatilkkuani pihaksi, mutta tällä hetkellä oikeampi nimitys taitaa olla jo puutarha. Lehdessä mielipiteensä tähän kysymykseen oli antanut suunnitteluhortonomi Hanna Hentinen. Hänen mukaansa piha voi olla mikä tahansa taloa ympäröivä alue, kuten asfaltti- tai hiekkakenttä, mutta puutarha on paljon enemmän: puutarha on yksityinen, kasvien suojaama rajattu alue. 

Kuva: Pinterest.com
Olen itse mieltänyt meidän taloa ympäröivän alueen vielä pihaksi, sillä puutarhasta mieleen tulee rehevä ja monipuolinen viheralue, jossa puut tuovat kerroksellisuutta. Meillä tontti vedettiin käytännön syistä lähes kaljuksi rakentamisen alkaessa, joten alkuperäistä puustoa on vain tontin laitamilla. Viimeisen parin vuoden aikana olen istuttanut pihalle isot kasat erilaisia perennoja, puita ja köynnöksiä, mutta rehevyys ja runsas kerroksellisuus ovat tuntuneet haavekuvilta. Tosin on meidän tontillakin jo selvästi jotain tapahtunut, vertailukuvat elokuulta 2015 ja kesäkuulta 2013.


Pihasta puutarhaksi onkin omasta mielestäni enemmän henkinen matka, joka meillä on hiekkakentästä kuljettu tähän pisteeseen. Alkuun kaikki oli aakeaa ja laakeaa, mutta viime kesä loi jo toivoa siitä, että puut kasvavat, perennat rehevöityvät ja kaipaamani vehreys ja kerroksellisuus alkaa muodostumaan. Hedelmäpuut ovat edelleen rääpäleitä, joten yläkuvan ihanaa tunnelmaa saa odotella vielä (vähintään) seuraavat kymmenen vuotta :D Mutta kenties tänä kesänä kehtaan kutsua meidän pihaa jo puutarhaksi. 


Mikä sinun mielestäsi on pihan ja puutarhan ero? Kummaksi sinä kutsut omaa maaplänttiäsi? Näiden pohdintojen myötä toivotan mukavaa vappua! Minulla vappu mennee pihatöissä ja ulkovarastoa maalatessa. Pitää ehkä vetää teekkarilakki päähän ja avata lauantai-iltana kuoharipullo, ihan vain menneiden aikojen muistoksi :D

4 kommenttia:

 1. Minä luin tuon saman mielenkiintoisen jutun. Puutarhaksi miellän meidän pläntin. Teillä on jo tosi kaunista! Mulla on nyt uusi osoite. Jos haluat blogipäivitykseni jatkossakin uusi osoitteeni: http://www.kukkaiselamaa.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu sekä kehuista että uusista osoitetiedoista! Ja onnea ykköspaikasta puutarhablogien saralla. Tosi mukava seurata siun suosittua blogia, kun asustelet niin lähellä. Ajelen vähintään kerta viikkoon teidän ohi (kun käyn meijän lähipostissa ;) ), samalla aina kurkistelen, miltä teidän pihalla näyttää :)

   Poista
 2. Kyllä sinulla on puutarha. Ja kaunis onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Itse vaan tykkään puhua pihasta, mutta ehkä se kieli alkaa kääntymään myös puutarha-sanaan :D

   Poista