maanantai 25. tammikuuta 2016

Talvisia kuvia

Muutama kuva talvisesta pihapiiristä. Olen yleensä jättänyt perennapenkit syksyisin siivoamatta, sillä itseäni eivät nämä talventörröttäjät haittaa. Toki pitää muistaa, että osa näistä siemenistä itää sitten kesällä, ja pahimpien yllätysten välttämiseksi olen katkonut esim. jättipoimulehdistä, akileijoista, isotyöhtöangervoista ja nauhuksista kukinnot ennen niiden kypsymistä. Keväisin olen silpunnut lehdet ja varret kukkapenkin ravinteiksi tai laittanut puutarhakompostiin maatumaan.


Pihapiirissä on vipeltänyt myös jäniksiä, ja täällä maalla esim. hedelmä- ja koristepuiden suojaaminen on välttämätöntä. Ollaan laitettu puille sekä verkot että runkosuojat, sillä pari myyränkoloakin näin syksyllä tontin laidalla. Ekassa omassa pihassa tehtiin virhe, kun jätettiin kirsikkapuu suojaamatta ensimmäisenä talvenaan, vaikka netissä ja kirjoissa sanottiin, ettei kirsikkapuu maistuisi pupuille - kuinkas kävikään: keväällä vastassa oli pelkkä järsitty piiska.. Päästiin siis uudestaan kirsikkapuukaupoille :D Myös pensasmustikat ovat jänisten suurta herkkua, tämäkin oppi tuli aikoinaan kantapään kautta, mutta onneksi pensasmustikat jaksavat versoa uutta kasvustoa hyvin. Ainiin, ja atsaleoiden kukkanuput ovat kans pupujen spesiaaliherkkua, sen opin viime kevääänä ja tänä syksynä suojasin ne hupuilla. Tosin, paremman puutteessa maistuvat myös norjanangervot ja punavihmakin.. Niitä en ole suojannut tänä talvena(kaan).


Pian pitäisi kaivaa myös havujen ja alppiruusujen päälle suojahuput kevätahavaa vastaan. Olen yleensä tammi-helmikuun taitteessa ne laittanut paikoilleen.

2 kommenttia: