sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Pakkasta pitelee

Tänne iski talvi oikein urakalla uuden vuoden jälkeen. Pakkaslukemat ovat huidelleet -20 - -31C tuntumassa, joten vähän jännittää, kuinka kasvit selviävät tästä talvesta, kun lumipeite on ollut niin ohut. Juuri ennen loppiaisen kovia pakkasia tänne ehti sataa vain ohut pakkaslumihuntu, josta tuskin oli suojaksi. Tällä viikolla saatiin onneksi n. 20cm lisää lunta, mutta tuhot ovat varmaan ehtineet jo tapahtua. Pelottaa varsinkin joidenkin kasvuvyöhykkeensä äärirajoilla kasvavien kasvien puolesta; ruusuorapihlaja, hibatuija, köynnös- ja ryhmäruusut, kärhöt, parit jalosyreenit ja erityisesti magnolia ovat näitä "herkkähipiäisiä". 


Magnolian kohdalla olen lähes 100% varma, ettei se kevättä näe. Tai olen sitten enemmän kuin yllättynyt, jos se keväällä osoittaa elonmerkkejä, kyseessä nimitäin tähtimagnolia, joka todettu kestäväksi vain eteläisimmässä Suomessa. Itse suojasin sen talvisuojaturpeella ja pakkaspeitolla ennen pakkasia. Pakkassuojaturvetta laitoin myös viini- ja kiinanlaikkuköynnökselle, kärhöille ja ruusuille, mutta hibatuijaraukka jäi ilman suojia, ja sekin kuulemma paleltuu pahimpina pakkastalvina lumisuojan yläpuolisilta osilta.. No, nyt ei lumiosuojaa ollut nimeksikään, joten jännitän sen kohtaloa. Hibatuija selvinnyt tässä kaksi aiempaa talvea ilman vaurioita. 


Nythän siis testataan, mitkä lajit täällä selviävät ja mitkä eivät, sillä näitä yli -30C pakkastalvia kuitenkin täällä II-vyöhykkeellä riittää. Muistelen, että 2010 talvella pakkanen kävi -37C tuntumassa joulun tienoilla. Silloin oli kyllä lunta enemmän kuin nyt ja silloisen kodin pihassa talvivaurioita ei tullut, mutta lajikevalinnat olivat kestävämpiä, nyt olen kokeillut vähän arempiakin.

Taimet.net -sivustolla on tällainen taulukko, jossa on listattu kasvuvyöhykkeitä ja alimpia lämpötiloja näillä vyöhykkeillä. Tämän taulukon mukaan II-vyöhykkeellä alin lämpötila (keskimäärin?) on -34.4C, ja 1b -31.6C (joka nyt tänä talvena toistaiseksi ollut lähellä sitä kovinta pakkaslukemaa). 

Kuva: taimet.net
Olisi mielenkiintoista kuulla, jos teissä lukijoissa on kokeneempia puutarhaharrastajia, että miten ja millä vyöhykkeillä noita listaamiani arkajalkalajikkeita on talvehtinut? Onko siis vielä toivoa? :)

4 kommenttia:

 1. Mangolioiden puolesta minäkin pelkään. Tuntuu, että tänä talvena ei tarvitse kasvuvyöhykkeistä välittää. Kova pakkanen puraisi koko Suomeen ja monille lumettomille alueille. Täytyy jo valmiiksi asennoitua kevääseen, sillä tällä kertaa pessimisti ei pety <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva, kun jätit kommenttia :)

   Totta, että kovat pakkaset ovat tavoittaneet tänä talvena eteläisimmänin Suomen, ja lumettomuuden takia talvituhoja varmasti tulee jonkin verran. Itsekin elättelen vielä toivoa, että kaikkea ei ole menetetty ja jospa nuo kasvit olisivat sitkeitä tapauksia. Tosin eilisaamun -31C koetteli taas vähän mielialaa :D

   Poista
 2. Meille ehti tulla 20-30 cm lunta, ennen kovempia pakkasia. Asun vyöhykkeellä 1B. En tiedä riittääkö tuo lumimäärä, jää nähtäväksi. On niitä menetyksiä ollut meillä aiempina talvina, vaikka ei ole ollutkaan -25 astetta enempää. Esim. japaninvaahtera ei menestynyt, samoin hävisi karvakonnanlilja. Toivottavasti ei kuitenkaa käy kovin suuri kato, onhan se taloudellisen menetyksen lisäksi harmittava kolaus :). Hyvää tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olipa kiva, kun jätit kommenttia.

   Itse jännään noita arempia kasveja aloittelevan puutarhurin näkökulmasta; nyt kun olen rohkaistunut kokeilemaan jotain erikoisempia, niin harmittaisi, jos se kokeilu samantien epäonnistuisi :D Toivottavasti siis vältytään kasvien joukkotuholta :)

   Mukavaa tammikuun jatkoa sinullekin!

   Poista