perjantai 29. tammikuuta 2016

Metsäpuutarhan suunnittelua ja vinkkejä kasvivalintoihin

Viime vuoden lopulla aloin etsimään tietoa metsäpuutarhan perustamisesta. Meillä on tontin alalaidalla vielä pläntti, jolle ei ole tehty mitään, ja tarkoitus olisi yhdistää hoidettu puutarha luontevasti metsään. Metsäpuutarha kiinnostaa myös helppohoitoisuudellaan, sillä vaateliaampia perennoja ja pensaita on jo melkoisesti puutarhan paraatipaikoilla. 

Olen lukenut metsäpuutarhasta lehdistä ja blogeista, mutta paras ja inspiroivin tietopaketti oli ehdottomasti Ella Rädyn ja Hanna Marttisen Suomalainen metsäpuutarha -kirja. Tässä kirjassa on esiteltynä erilaisia kauniita metsäpuutarhia ympäri Suomea, lisäksi löytyy erilaisia perenna-, pensas- ja puuvaihtoehtoja eri kasvupaikkatyypeille. 

Meidän tontilla kasvoi alunperin sekametsää, kuten allaolevista kuvista näkee. Kuvat on otettu toukokuussa 2012, joten vajaassa neljässä vuodessa maisema on muuttunut melkoisesti. Tontilla oli myös kauniita keloja, joita ei harmi kyllä voinut säilyttää (lahovikaisia). Nämä kelot hyödynnettiin pihatyövaiheessa luiskan "tukimuurina", eli kelopuiden avulla estettiin multien valuminen luiskasta metsään.


Tontin maaperä oli maaperätutkimuksen mukaan humuspitoista silttiä (hiesua). Tätä pintamaata jouduttiin kuorimaan talon kohdalta yli 80cm pois ennen kuin kova pinta tuli vastaan (ja tämän takia talon alla täyttöä n. 1.6m yhteensä). Nämä pintamaat kerättiin tontin laidoille maatyövaiheessa kasoille, joiden avulla sitten lopulta tasoitettiin tontti ja varmistettiin, että kaadot ovat kunnossa. Sora-aineksiahan tontille tuotiin n. 2000 tonnia, koska tonttia nostettiin kauttaaltaan reilu metri.

Hiesu itsessään on routiva materiaali, eikä se kelpaa puutarhan perustamiseen ilman kunnon maanparannusta (pitäisi jyrsiä sekaan hiekkaa, turvetta ja kalkkia). Tämän takia meille otettiin puutarhamulta erikseen, sitä tilattiin yhteensä n. 200 tonnia.
Kun rakentamispäätös tehtiin, niin päätin samalla  myös, että tuon osan vanhan pihan perennoista valeistutukseen tontin laidalle. Äitini kanssa jaettiin vanhan pihan perennat ja kärrättiin katekankaan päälle ensin 40 säkkiä multaa ja sen päälle kaksi pakukuormallista perennoja :D Uudet naapurit saattoivat hieman katsoa, että onpa hullujen hommaa - mutta eivät enää taida ihmetellä; lienevät nähneen jo hullumpaakin ;) 


Mutta takaisin aiheeseen, eli siihen metsäpuutarhaan. Meillä pohja on siis hiesupitoinen, joten kyse on tuoreesta kangasmetsästä/lehtomaisesta metsästä. Tontin yhdessä nurkassa kasvaa edelleen ties kuinka vanha viljelykarkulainen eli terttuselja sekä tuomi (ja pihlajia), joten pohja on melko tuore ja multava.  Terttuselja on melko aliarvostettu koristepensas (juontaa juurensa sen käyttöön ulkohuussien vieruskasvina ennen vanhaan), mutta itse olen sen kukinnosta keväisin tykännyt, joten ollaan annettu sen jäädä sijoilleen.

Suomalainen metsäpuutarha -kirjassa on listattu seuraavia perennalajeja, jotka sopivat lehtomaisiin metsiin: hopeatäpläpeippi, idänkurjenpolvi, imikät, keijunkukat, jouluruusut, kevätesikot, kevätkaihonkukat, kilpirikot, ukonhatut, nauhukset, lehtoängelmät, perhoangervot, kuunliljat, taponlehdet, tuoksumatara, varjohiipat, varjoliljat ja varjoyrtit. Pensaista ja puista atsaleat, höyhenpensas, orapihlajat, hortensiat, nukka-alppiruusut, marjaomenapuu, magnolia, syreenit, schalininkirsikka, lehmus, tammi, vaahtera ja jalavat. Köynnöksistä köynnöshortensia, siperiankärhö, laikkuköynnös ja tuoksuköynnöskuusama. 

Tuoreisiin kangasmetsiin sopivat puolestaan seuraavat perennat: isotähtiputket, isotyöhtöangervot, erilaiset saniaiset, kielo, kesäpikkusydän, kevätvuohenjuuri, konnantatar, akileijat, maahumala, niittyhumala, peittokurjenpolvet, pikkutalviot, posliinirikot, sormustinkukat, rönsytiarellat, suikeroalpit, vuorenkilvet ja vuorikaunokit. Tuoreen kankaan puita ja pensaita ovat: idänvirpiangervot, katajat, koristearoniat, lamoherukat, lumikärhöt, lännenheisiangervot, marjatuomipihlaja, hortensiat, pilvikirsikka, rusokuusamat, seppelvarvut, siperiankärhöt, tuiviot ja tyrni. 

Kirjassa on annettu perennavaihtoehtoja myös kuivahkolle ja kuivalle kankaalle sekä kosteikolle. Kuivahkon kankaan kasveista voisin mainita ahomansikat, arovuokot, isoniittyhumalat, ketoneilikat, mirrinmintut, nukkapähkämöt, pikkutalviot, pisamakellot, rönsyansikkaat, rönsyleimut, sulkaneilikat, tarhakylmänkukat ja tuoksu- ja verikurjenpolvet. Kuivan kankaan ja kallion kasveja puolestaan ovat hopeahärkit, kangasajuruohot, keltamaksaruohot, ketoneilikat, kissankäpälät, mehitähdet, mäkimeirami, pikkutervakko, tarhakylmänkukka, tähkätädykkeet ja verikurjenpolvet.

Myös maanparannuksesta ja istutusten rajauksista on kerrottu sananen. Helpointa on tehdä kohopenkki uudella mullalla ja laittaa alle kerros pahvia/paperia tai katekangasta. Puille ja pensaille kannattaa kaivaa syvempi istutuskuoppa tai tehdä laakeampi kohopenkki. Rajaukseen voi käyttää esimerkiksi puupöllejä, kiviä tai turveharkkoja. Alla vielä Pinterestistä bongattuja metsäpuutarha-aiheisia kuvia.


Mainittakoon myös, että kirjassa oli esitelty muutama valmiiksi suunniteltu kasviryhmä. Rakastuin pastelliseen kasviryhmään, jossa oli yhdistetty vaaleanpunainen atsalea pikkukurjenmiekkoihin, jouluruusuihin ja rönsytiarelloihin. Vaaleanpunainen jouluruusu olisi aivan ihana löytö omaan puutarhaan, ja esim. kaukasianpioni sopisi myös osaksi tätä kasviryhmää.

Toivottavasti tästä yhteenvedosta on iloa teille lukijoille, jos ette kirjaa itse ole lukeneet. Hyvää viikonloppua!

4 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä kirjavinkistä. Ei tullut edes mieleen, että löytyisi kirja, jossa olisi kerrottu myös metsäpuutarhan perennoista. Täytyykin perehtyä paremmin ennen projektin aloittamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä :) Tykkäsin itsekin kirjasta todella paljon sen monipuolisuuden, inspiroivien kuvien ja vinkkien takia: todella hyvä tietopaketti metsäpuutarhan perustamiseen. Itse voisin huolia tämän pysyvästi kirjahyllyn täytteeksi.

   Poista
 2. Kiva bloggaus, kiitos tästä. Tuli paljon tietoa. - Blogissani on esiteltynä upea puutarhakirja, joka tulee arvontaan lähiaikoina. Käyhän kurkkaamassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjavinkistä! Vaikutti hyvälle kirjalle, josta saisi ehkä lisää vinkkejä kasvivalintoihin, joista myös ympäristön eliöstö hyötyy. Perhoset ja pörriäiset ovat tiensä meidän pihalle jo löytäneet, kiitos muutamien todella hyvien mesikasvien, kuten nauhukset. Myös linnut ovat tervetulleita meidän nurkille, niistä ollaan pidetty huolta läpi talven ja muutamat pöntöt laitettu pesimistä varten tontin sivuille. Jänikset, myyrät ja kauriit saisivat pysyä kaukana :D

   Poista