sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Pörriäsiä puutarhassa

Olen yrittänyt löytää meille kukkia, jotka houkuttaisivat myös erilaisia pörriäisiä ja perhosia puutarhaan. Nyt toisena kesänä jo huomaa, että tässä tavoitteessa ollaan onnistuttu. Tosin perhosia on tänä kesänä ollut vähemmän kuin aiemmin, mutta lehdestä luinkin, että tämä kesä on ollut perhosille kylmyytensä takia vaikea. 

Voisin suositella pörriäispuutarhaan muutamia lajikkeita, jotka ainakin meillä tuntuvat kuhisevan medenjuojia. Ritarinkannukset on yksi näistä. Kaunis huiskilokukinto, joka kohoaa parin metrin korkeuteen. Myös myskimalvat ja jalopähkämöt houkuttelevat pörriäisiä hyvin.


Myös tähtiputket ja salviat tuntuvat olevan pörriäisten mieleen. Loistosalviat ovat tämän kevään istutuksia ja olen ollut todella positiivisesti yllättynyt, miten söpö kasvi. 


Etupihalla puolestaan nukkapähkämöt ja erilaiset maksaruohot ovat saaneet kuhinaa aikaiseksi. Maksaruohot vasta aloittelevat kukintaansa, joten luvassa on kukkaloistoa vielä jonkin aikaa. Myöskään nauhukset eivät vielä kuki, mutta viime vuonna ne keräsivät erityisen paljon perhosia luokseen, samoin punavärimintut.


Pörriäisistä muihin juttuihin. Tällä viikolla sain siskoni yllyttämänä idean laajentaa vähän istutusalueita. Alla olevasta kuvasta voi nähdä vasemmasta alanurkasta pienen pilkistyksen tästä uudesta pläntistä. Istutin siihen Madame Lemoine-syreenin sekä Little White Love-jasmikkeen sekä perennoja, kuten muutaman pionin, valkoista verikurjenpolvea, valkoista loistosalviaa, vaaleanpunaista espanjankurjenpolvea sekä pari vaaleanpunaista tähkätädykettä.


Yksi tämän kesän onnistumisen iloja puutarhassa on ollut jaloleinikit. Sain ne kukkimaan :D Ihania hörselöitä.


Etupihalla kukkii myös Madame Le Coultre-kärhö.  Upea, puhdas valkoinen kukinto. Toivottavasti juurtuu kunnolla paikoilleen ja ilahduttaa tulevinakin vuosina.


Myös ruusut ovat aloitelleet kukintaansa. Tässä Romanzea ja Kiss Me'tä, joista jälkimmäisessä on valloittava tuoksu, mutta harmikseni kaksi näistä kuoli viime talvena (ekat ruusumenetykset), vaikka pitäisi olla kestäviä ja omajuurisia Easy Elegans-ruusuja. Nyt tänä keväänä istutin myös ensimmäiset kanadalaiset ruusut: 2*Prairie Joy, Morden Centennial sekä pilariruusut John Cabot ja John Davis. Näistä kuvia myöhemmin, kunhan availevat nuppunsa kunnolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti