sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Hyötytarhan nurkkaus

Äitienpäivän aikaan kirjoittelin, että alettiin siistimään meidän hyötytarhan nurkkausta, josta tänä keväänä hävisi viimeinen multakasa uuteen kukkapenkkiin ja sitä myöten saattoi aloittaa nurkan viimeistelyn. Eilen hain sinne kirsikkaluumu Podarokin, mongolianvaahteran, lamoherukoita, pari hortensiaa (pallo- ja kuutamo-), atsalea Orchid Lightsin ja jo aiemmin tänä keväänä olen istuttanut sinne erilaisia perennoja sekä valkokirjokanukan, timantti- ja pallotuijat. Tämä luiska on siirtymä luonnontilasta (sekametsää) hoidettuun puutarhaan. 

Kirsikkaluumu oli jo kauniisti kukassaan, nämä ovat itsepölytteisiä, mutta hyötyvät toisesta kirsikkaluumusta. 


Mongolianvaahteran juurelle istutin myös valkoisen kärhön, 'Jackmanii Alba', jonka löysin paikalliselta puutarhalta. Tein ison istutuskuopan ja laitoin kärhön juurakon vinosti puusta poispäin, toivottavasti viihtyvät rinnakkain. Taustalta kurkistaa myös atsalea. Lamoherukoita laitoin tähän luiskan loppuosaan, näitä meillä oli vanhankin kodin pihalla luiskassa ja peittävyyden lisäksi kaunis syysväri on plussaa. Luiskahan on kokonaisuudessaan yli 40m pitkä, sillä tontti on 54.5m leveä ja tonttia on korotettu n. 1.2m lähes koko tontin leveydeltä.


Raparperia tuotiin viime keväänä isot jakopalat vuosikymmeniä vanhasta puskasta. Laitoin raparperia ahneuksissani kahteen paikkaan hyötytarhassa ja nyt katselin, että saadaan varmaan tulevina vuosina tehdä niistä vaikka mitä, sillä alkuja pukkaa ihan urakalla. Kuvassa se pienempi puska ;) Syksyllä kippasin muuten kompostia isot kasat molemmille raparpereille, raparperithan viihtyvät hyvin lannoitetulla ja syvämultaisessa paikassa.


Myös monien inhokki, vuorenkilpi, on aloittanut kukintansa. Meillä on kahta erilaista vuorenkilpeä, hertta- ja soikkovuorenkilpeä. Itse tykkään molemmista, hertat ovat peräisin kotitilaltani ja soikot äitini mamman paikalta, joten nämä ovat "perintökalleuksia" :D Myös akileijat ovat nousseet hienosti tässä luiskassa. Istuttelin ison kasan Pink ja Black Barlow -akileijoja siihen viime keväänä ja jätin syksyllä kukkavarret katkaisematta, kun tuossa on tilaa myös poikasille. Mielenkiinnolla odotan, minkälaisia risteymiä alkaa tulemaan.


Alppiruusuista kolmessa neljästä on nuppuja. Mikkeli kasvattaa näköjään vain kokoaan, mutta tässä Hellikissä on kauniit nuput :) Myös atsaleoissa on nuppuja, mutta harmiksi pupujussit kävivät napsimassa niistä kevättalvella osan.. Tietääpä suojata atsaleat ensi talvena muutenkin kuin havuilla.


2013 syksyllä istutettu köynnöshortensia lähti jo viime kesänä hienoon kasvuun, otti heti pituutta yli 30cm ja nyt näyttää olevan jo ekat kukkanuputkin tulossa. Jotain hyvää tästä meidän happamaasta maaperästä ;) Särkynyt sydänkin alkaa olemaan nupuillaan. Luulin jo valkoisen särkyneen sydämen kuolleen talven jäljiltä, mutta onkin vain hitaampi heräilemään kuin tämä pinkki sisarensa. Siinä siis vasta piipat tuloillaan.


Kivipuron viereen istutin viime syksynä 450 kpl helmililjoja, jotka alkavat nyt heräilemään kukkimaan. Vielä ei ole sinistä puroa nähtävillä, mutta veikkaan, että viikon sisällä kukinta parhaimmillaan. Ekat tulppaanitkin ovat alkaneet kukkimaan, samoin narsissit.


Ainiin, loppuun pieni suositus, että paikallisella Tirilän puutarhalla kannattaa käydä vaikka vähän pidemmän matkan päästä, jos esim. erilaiset pionit ja muutamat muut erikoisuudet kiinnostavat. Heillä on myynnissä Pionien Kodin ja Tahvosten taimia. Sain siskolta lahjaksi viime viikolla tarhapioni Mutabilis Plenan ja eilen piti käydä vanhemman neidin kanssa itsekin ihmettelemässä valikoimaa - mukaan tarttui pioneista Mother's Choice ja vähän muutakin mukavaa. Heidän valikoimansa poikkeaa vähän ketjupuutarhamyymälöistä, ja esim. erilaisia magnolioita, ruusuja, perennoja, kärhöjä on kivasti. Lapsetkin viihtyvät, sillä pihapiirissä on pupuja, kanoja, lampaita yms. ihmeteltävää :) Harmi, kun itse "löysin" tämän paikan vasta nyt. Oon joskus vuosia sitten siellä käynyt viimeksi ja kategorioinut paikan päässäni kesäkukkiin panostavaksi, mutta onhan siellä noita monivuotisiakin todella paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti