sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kaunista ja kukkivaa

Kevään tullen myös puutarha-asiat ovat taas tulleet ajankohtaiseksi. Sormet jo kovasti syyhyävät päästä pihalle touhuamaan. Viime syksynä jäivät istutukset vielä osittain kesken. Etupihalta jäi uupumaan rautatieomenapuu, jonka taimea ei löydetty enää näiltä nurkilta mistään. Se on siis ostoslistalla kärkipäässä.

Lisäksi tässä talven aikana pohdinnan alla on ollut takapihan luiska, johon pitäisi keksiä täytettä.

Viime syksynä istutin jo pari alppiruusua (Hellikki ja Helsingin yliopisto) sekä yhden atsalean (kevätatsalea), ja nyt ajatuksena olisi hankkia tähän ryhmään vielä ainakin yksi alppiruusu (Mikkeli?) ja pari atsaleaa (Ruususen uni ja Revontuliatsalea Rosy Lights).

Tämän rhodoryhmän vieressä on kuusi, joka jakaa penkin, ja toiselle puolelle kuusta olisi tarkoitus tehdä hortensiaryhmä. Hortensioista olen miettinyt kuutamo- ja mustilanhortensioita sekä Early Sensation, Sundae Fraise ja Vanilla Fraise syyshortensioita. Näiden luo olisi edelleen ajatuksissa rakentaa se pergolaportti, johon olisi kiva saada kasvamaan joku kaunis köynnös molemmille puolin.

Valkoinen, vaaleanpunainen ja pinkki taitavat olla vihreän kanssa ne meidän puutarhan päävärit, ja hitunen liilaa myös. Melko hempeää ja tyttömäistä, sanoisinko.

Kevätmessuilla reilu viikko sitten hullaannuin pioneihin, kun siellä oli Pionien koti -puutarhamyymälä edustettuna. Viime syksynä istutin jo seitsemän pionia (mm. Shirley Templeä, Louis van Houttea ja kuolanpionia) ja nyt ostin kolme uutta ihanuutta lisää odottamaan maahan pääsyä. Meille kotiutui Madame Furtado, Do tell ja Pillow talk.

Kaikki kuvat: www.pinterest.com
Pionien lisäksi messuilta tarttui mukaan kassillinen erilaisia kuunliljoja ja muutamia päivänliljojen juurakkoja (pinkkejä ja vaaleanpunaisia, tietty).

Vaikka sormet jo syyhyävät pihahommiin, niin hetki pitää vielä malttaa. Olen kyllä mielenkiinnolla seurannut, mitä puutarhassa tapahtuu. Ruusuista leikkasin alas lähes kaikki varret nyt viikonloppuna, olivat ottaneet pakkasista itseensä, mutta katteen alla vihersi, joten toivoa lienee, että ne sieltä nousevat? Kuulisin myös mielellään vinkkejä koristeellisesta kirsikka- tai omenapuusta, joka pärjää hyvin II-vyöhykkeellä; plussaa olisi, jos tuottaisi sekä marjaa että olisi kaunis katsella. Paljun ja pation viereen kaipaisin jotain pientä, kukkivaa puuta.

2 kommenttia:

 1. Hei! Kiva olla täällä taas pitkästä aikaa vasta vierailulla! Varmaan joskus rakentamisen aikana, on tullut täällä käytyä! Paljon olette pihallakin ehtinyt tekemään! :) Kivoja puutarha suunnitelmia ja valintoja! Ihania värejä ja lajeja! Meillä oli vanhassa kodissa rautatieomanapuu, joka teki satoakin. Keitin omenat ja sai pienen määrän omenahilloa. Ainut huono puoli mielestäni oli se että runko oli liian lyhyt, ja oksat roikkuivat maassa asti. Kaunis tosin oli. Ihania pioneja, varsinkin tuo viimeinen Pillow talk. Kivasti kerrottu! Mikä noissa vaaleanpunaisissa kukissa viehättää?! Niin kauniita! En edes tiennyt että helmililjaa on pinkkinä! Tota on pakko saada!!! t. Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun eksyit tänne pitkästä aikaa! Meillä on blogi viettänyt talven hiljaiseloa, kun tuntuu, että kaikki on "nähty" :D

   Itse oon kans ihastunut noihin kerrottuihin kukkiin, niin pioneihin kuin ruusuihin, ja tietty vaaleanpunaisena tai pinkkinä. Vaaleanpunainen helmililja aloittelee meillä kukintaa, pitää katsoa, jos kerkeäisin niistä kuvan nappaamaan, ovat tosi suloisia.

   Poista