tiistai 10. syyskuuta 2013

Kukkasipuleita

Tämän viikon missiona pihamaalla on ollut kukkasipuleiden istutus. Kukkasipuleiden istutuskausihan on Etelä-Suomessa syys-lokakuussa, joten kiire ei vielä ole, mutta kivempi saada rästihommat pois alta ja alkaa laittamaan pihaa talviteloille hiljalleen - kyllä se talvi sieltä vielä tulee, vaikka nyt ei tunnukaan siltä ;)

Kukkasipuleiden kohdalla tapahtui pieni hurahdus. Edellisen kämpän pihaan laitoin kukkasipuleita melko hillitysti ja värimaailma oli erilainen; mustanpunaisia tulppaaneja, valkoisia ja sinisiä krookuksia sekä helmililjoja. Tosin eipä tainnut olla kukkasipulivalikoimakaan muutamia vuosia sitten yhtä laaja kuin nykyään? Tai ainakaan en muista silloin nähneeni yhtä paljon erilaisia kukkasipuleita kuin nykyään :D

Minkälaisia sipuleita meidän pihamaalle on sitten isketty? Värimaailma noudattaa samaa kuin muualla pihassa; valkoista, vaaleanpunaista ja pinkkiä, ripaus liilaa.

Valkoisista tulppaaneista kokeiluun lähti: Exotic Emperor, Mondial, Swan Wings, Mount Tacoma ja Snow Crystal. Kaikista näistä kukkakuvista kiitos Googlen kuvauhaulle. Ehkä ensi keväänä omia kuvia?

Vaaleanpunaisia tulppaaneja on ehdottomasti eniten, varsinkin Angelique ihastutti (pussinkyljessä ja Googlen kuvahaussa) ja sitä laitettiin 150kpl. Lisäksi on Annelindeä, Holland Chickiä ja Upstaria. Tästä isommasta vaaleanpuna-valkoisesta alueesta vähän erillään istutettuina on pinkki-valkoinen Playgirl sekä pinkki Sweet Rosy.

 Lisäksi meidän isompi neiti ihastui vaaleanpunaisiin helmililjoihin, joten niitä sekä valkoisia helmililjoja laitettiin myös etupihan sisääntulon luo kera virvaliljojen.

Myös laukkoja ollaan istutettu takapihan perennojen sekaan. Allium Roseum sekä Graceful näyttivät kivoilta, joten otettiin niitä kokeiluun sekä lisäksi perinteisempi laukkasekoitus Agrimarketista.

Perinteisiä krookuksia tuli myös istutettua vaaleanpunaisena ja valkoisena.

Narsissit ovat vielä istuttamatta, ja niitä tulee ainoastaan ruusupenkin täytteeksi.

Toiveena ja tavoitteena on, että piha kukkii ensi vuonna keväästä syksyyn. Jännä nähdä, miten siinä onnistutaan ja miten piha alkaa muokkautumaan, ehtivätkö kaikki kasvit juurtua ennen talvea ja viihtyvätkö niillä paikoilla, mihin on istutettu. Pihahan ei ole koskaan valmis, mutta hyvä startti ollaan jo saatu.

Olisi kiva kuulla, jos jollain on jo kokemusta näistä kukkasipuleista - ovatko olleet ihastus vai pettymys? Ja saa vinkata myös muista lajikkeista, jotka ihastuttavat ;) Ensi vuonna pitää kuitenkin täydentää.

11 kommenttia:

 1. Oi, täälläkin haaveena, että saisin edes muutaman kevätkukkasen istutettua maahan :) ei eulla ois kuvia minne kaikkialle niitä laitoit? Meillä on vain yks penkki, joka tulee laajenemaan ensi vuonna, joten moneen paikkaan en niitä vielä voi istuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miä laitoin vaaleanpunaiset ja valkoiset tulppaanit tuohon etupihan isoon penkkiin, parkkipaikalta talolle päin. Siinä oli tyhjä läntti, johon tulee vielä keskelle ensi keväänä rautatieomenapuu (nyt muutama kitulias kesäkukka merkkaamassa puun paikkaa). Tein aika ison kukkasipuliryhmän, liki 300 tulppaania, joista toivottavasti edes jokunen kukkii. Helmililjat laitoin samaan penkkiin etualalle kivikkokasvien sekaan.

   Pinkki-valkoisia tulppaaneja laitoin puolestaan suoraan sisäänkäynnin eteen (tuijien väliin), krookukset laitoin siihen myös (päivänliljojen eteen). Laukat iskin takapihalle perennojen sekaan.

   Poista
 2. Jaa onko tuo rasselikukka helmililja? Tuollaisia oli vanhan asunnon pihalla, olivat nättejä.

  Käytiin siinä teidän naapuriraksalla ihmettelemässä viikonloppuna ja huomattiin että teillä onkin luonnonvalossa oikein kivan värinen talo! Mikähän sävy siinä mahtaa olla? Taittaako se missään valossa tai lumen vierellä mihinkään (keltainen, sininen, vihreä..), vai onko vaan harmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, helmililja sopii kyllä siun kuvaukseen :D On söpö kevätkukka.

   Kiitos värikommentista. Ollaan oltu itsekin tyytyväisiä valintaan. Tämä värisävy on Tikkurilan 569X ja miun mielestä se taittaa aavistuksen ruskeaan, ja jossain tietyssä ilta-auringon valossa saattaa olla ripaus vihreääkin siinä sävyssä? Mutta siis pääsääntöisesti näyttää kyllä vaaleanharmaalle. Haluttiin kuitenkin ennemmin ruskeaan kuin siniseen taittava sävy, kun meillä on ruskeanharmaita sävyjä sisälläkin.

   Lumen keskellä ei olla taloa tässä maalipinnassa nähty, kun kesällä maalattiin, mutta edellinen sävy (Teknos S 1502-Y) oli silloin selkeästi vaaleansininen..

   Poista
  2. Okei, kiitos. Pitäisi varmaan hakea muutama mallipurkki ja kokeilla. Mitään sinertävää, kellertävää tai possunpunaista en halua. Se mikä rakennusvalvonnalle kelpaa onkin ihan mysteeri. Mitään tummaa tänne ei varmaankaan saa laittaa..

   Poista
 3. Kaunista kukkaloistoa on pihaanne tiedossa! Odotan jo innolla kevään kukkakyvia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselinkin, että teillä taitaa olla samoja tulppaaneja; Angeliqueta? Kukkivatko kauniisti? Meillä jännätään sitten keväällä, kuinka moni sipulikukka jaksaa kukkia ja onko kukkaloisto minkälainen :)

   Poista
 4. Innolla myös odotan miltä istutukset näyttävät keväällä :) Hauskan näköinen tuo Swan wings -tulppaanilajike :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun jätit merkkiä. Noita sipulikukkia on kyllä joka lähtöön, ja jännä nähdä, miltä sitten näyttävät livenä, kun kukkivat. Toivoisin, että saataisiin nauttia kukkamerestä eikä myyrät söisi sipuleita talven aikana..

   Poista
 5. Heippa, Auroran rakentajat blogini sai jatkoa. Tervetuloa lukemaan utta blogia Koti Aurorassa. http://kotiaurorassa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Kiva, kun linkitit uuden blogisi, lisään sen lukulistaan :)

   Poista