sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Sähkönkulutuksesta

Monessa blogissa vilahtelee dataa sähkön- ja vedenkulutuksesta uudessa talossa. Mekin ollaan kirjattu viikottain sähkölukemia marraskuun lopusta lähtien. Lämmitysmuotona meillä on maalämpö (porakaivo 180m), pumppuna 8kW Nibe F-1226 Uponorin lattialämmitysjärjestelmään liitettynä. Sisälämpötila talossa on n. 22-23C, ja lämpötilan voi kätevästi säätää huonekohtaisesti langattomilla huonetermostaateilla (Uponor Control system DEM). Ilmanvaihtokoneena on Enervent Pandion Eco Ece. Valaistus hoituu ledeillä, ja saunassa lämpiää Harvian 9kW Kivi-kiuas kolme-neljä kertaa viikossa.

Mutta nyt siihen dataan.Viikkokohtaisessa sähkönkulutuksessa näkyy talven kylmät viikot selvinä piikkeinä, täällä huiteli pakkaset pahimmillaan -30C tuntumassa, mutta maalämpöpumppu jaksoi pauhata ilman lisävastuksia tuolloinkin (sähkövastuksia pumppu on käyttänyt vain Legionella-bakteerin ehkäisemiseksi tehtävään iskukuumennukseen tasaisin väliajoin). Käyttövesi lämpiää pumpulla myös, ja meidän perheelle on pumpun varaajassa riittänyt lämmintä vettä, vaikka ollaan melkoisia lotraajia. Vettä kuluu neljältä hengeltä näillä näkymin n. 120m3 vuodessa, kuten vanhassa kämpässä (talvisin kulutus n. 8-9m3/kk, kesäisin n. 12m3/kk).
Arvioitu vuosittainen kokonaissähkönkulutus meidän taloudessa oli energiatodistuksessa 13350kWh, ja sitä kohti ollaan menossa, saattaa hitusen jäädä alle. Kokonaissähkönkulutus syyskuun alusta (talon asennuksesta) viime sunnuntaihin on ollut 9005kWh. Nyt kevään korvalla maalämpöpumpun lämpökäyriä on säädetty selvästi pienemmälle, sillä aurinko lämmittää jo mukavasti päivällä. Varsinkin alussa oli pumpun käytössä opettelua, mutta melko nopeaan se sopiva lämpökäyrä löytyi; yrityksen ja erehdyksen kautta ;)

Tästä kuvaajasta näkyy, mihin tahtiin sähkömittari pyörii meidän talossa keskimäärin päivittäin:
 Tällaisia sähkölukemia siis meillä. Kuulen mielelläni kommentteja muilta maalämpötalossa asuvilta, että miltä nuo lukemat näyttävät.

2 kommenttia:

 1. Minä kun en ymmärrä kilowattitunneista mitään, vain euroista, niin osaatko arvioida paljonko teillä tulee olemaan vuotuinen sähkölasku kaiken sähkön osalta?

  Meillä myös maalämpö porakaivolla, tosin 10 kw Stiebel Eltronin mylly. IVK sama, kiuas sama (se kyllä päällä max. 2 x / vko) ja sisälämpötila max 20 C, yleensä 19 C. Takassa pidettiin talvella tulta aina kun mökki tuntui kylmältä.

  Nyt 4 kk asumisen jälkeen arvioitu sähkölasku koko vuoden ajalta jäisi vähän alle 1 500 €. Menikö yhtään lähelle teidän kanssa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies arveli, että meillä menee näillä näkymin n. 12000kWh sähköä vuodessa, jolloin se tekee vähän alle 1500e. Eli suht samoissa mennään varmaan tuon sähkönkulutuksen suhteen. Me tykätään pitää sisälämpötilaa vähän korkeammalla, kun neidit huitelevat kotona melko vähissä vaatteissa ja oon itsekin melkoinen vilukissa.

   Poista