tiistai 21. toukokuuta 2013

Potager ja hyötytarha

Talon lounaisnurkkaan olisi tarkoitus tehdä potager eli keittiöpuutarha sekä hyötytarha.

Kuva: Au Jardin
Tarkoitus olisi laittaa 6-16mm sepeliä kasvatuslaatikoiden ympärille, kun sitä sattuu pari kasaa tontilla olemaan (kangas tietty alle, ettei rikkaruohot tule heti läpi). Tällä hetkellä visio on vasta omassa päässä, sillä totuus tontilla on tämä:

Ensin pitäisi siis saada kaivuri vähän kuopsuttelemaan perennapenkkien pohjia ja tekemään kuoppia hedelmäpuille. Samalla siirrellään sorakasoja ja levitellään hiekkaa ja mursketta polkujen pohjille.

Haaveissa olisi istuttaa tuonne nurkan hyötytarhaan muutama omenapuu (kesä-, syys- ja talvilajikkeet tai sitten pari perheomenapuuta ja yksi talvilajike?), pari luumupuuta (Sinikka ja Kuokkala?), kirsikkapuu tai kaksi (Huvimajan kuulasmarja ja Rauhalan morelli?) sekä päärynäpuu (Aunen päärynä?). Jos jollain on kokemusta noista lajeista, niin kuulen mielellään mielipiteitä. Eilen selailin vain taimistojen sivuja ja nuo kuulostivat hyville.

Lisäksi hyötytarhaan pitäisi mahduttaa raparperia, muutama pensas karviaisia ja herukoita (musta-, puna- ja viherherukoita) sekä pidempi penkillinen vadelmia (Maurin makea?), ehkä myös muutama pensasmustikka. Mansikat tulevat kasvatuslaatikkoon. Tavoitteena olisi saada monipuolinen hyötytarha, jossa riittäisi naposteltavaa koko porukalle ja ehkä jotain pakasteeseenkin.

Tontti on tällä hetkellä tosi karu ja hommaa tulee riittämään läpi kesän. Voitteko kuvitella leikkimökin tähän kuukauden päästä? :D Nurkassa on pressujen alla kasa kaatikselle vietäviä muoveja, jotka jäivät talopaketin purusta yli. Säästeltiin niitä talven yli, jos/kun maalaushommissa tarvitaan suojia terasseille yms.

Tässä vilautus tulevasta talon väristä talon pohjoisseinustalla:

On siis hieman tummempi kuin nykyinen sävy. Viikonloppuna aletaan sutimaan, ja aloitetaan harjoitukset terassien kaiteista ja jätekatoksesta.. Jätekatokseen pitäisi nakuttaa myös harmaa kattohuopa kiinni, kunhan saadaan maalattua. Jätekatos saatiin talvella Kannustalolta hyvityksenä matkan varrelle osuneista ongelmista, mikä oli mukavasti tehty.

6 kommenttia:

 1. Mikä tuo värisävy on mihin päädyitte? Meillä on EHKÄ juuri päädytty siihen messuauroran väriin (NCS S 2502 Y) ja maaliksi ajateltu Tikkurilan Vinhaa.

  Meidän Aurora tuli muuttovalmiina Askolaan tammikuussa, ja nyt muutama kuukaus asuttu valmiissa ja pihoja tehty hiki hatussa. Meillä tontin reilut korkeuserot tuo omat haasteensa, ja jumalattoman kivinen maa. :)

  Ihana koti teillä, sivusta seurailin silloin kun omaa suunniteltiin ja odotettiin toimitusta, ja vinkkejäkin tuli poimittua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tätä blogia on taustalla seuraillut muitakin Kannustalon Muuttovalmis-rakentajaperheitä. Ja jos olette jotain hyödyllisiä vinkkejä täältä saaneet, niin hyvä niin :D Onko teillä minkälainen Aurora? Viitsitkö vähän kertoa, miten projekti sujui ja kuinka on elo maistunut?

   Me päädyttiin tosiaan Tikkurilan vaaleanharmaaseen sävyyn 569X ja valkoisiin osiin tulee 619X, maalina Tikkurilan Ultra Classic (sillä pitäisi olla pisin huoltoväli, ja ihan heti ei huvita alkaa paikkomaan :D ). Tänään just hain 2*9L pöntöt molempia, joilla päästään ainakin alkuun; veikkaisin, että yhteensä 8-10 purkkia maalia tähän taloon menee.

   Poista
 2. Meillä Aurora 121, yksitasoinen ratkaisu siis. Homma lähti käyntiin viime vuoden elokuussa, oma rivarinpätkä Porvoosta oli myyty, ja tonttia katseltu jo jokunen vuosi, mutta sopivaa (sijainti, koko, hinta, rakennusmääräykset) ei Porvoosta löytynyt, joten laajennettiin hakua ympäristökuntiin ja enemmän "maalle". Täältähän se sitten löytyi Askolasta, keskeltä kauneinta kirkonkylää. Lapsille (4 ja 6v) tuleva koulu ihan vieressä, ja kohtuullinen vartin matka kaupunkiin. Rakennuslupa saatiin lokakuussa, maatyöt aloitettiin silloin ja marraskuun lopulla peittelimme kotimme perustukset pressun alle odottamaan tammikuun toimitusta. Kannustalon kanssa kaikki meni ihan nappiin, ollaan oltu alusta loppuun tosi tyytyväisiä, samoin Perustava hoiti hommansa niinkuin pitikin, ja rautainen tiimi taustalla, eli vastaava mestari ja maanrakentaja kertakaikkiaan korvaamattomia. Isä-Pappa ansaitsee myös kiitoksensa, apumiehenä vähän joka välissä ja tukena ja turvana. :)

  Elo maistuu siis, ja ihanaa olla vihdoin omassa kodissa, juuri sellaisessa mitä toivoi ja odottikin. Näin jälkeenpäin vähän harmittaa että ei ollut aikaa koota omaa blogia matkan varrelta, vaikka se monesti mielessä kävikin, olisi ollut ihanaa jakaa kokemuksia matkan varrelta.

  Voin laittaa sulle sähköpostiin linkin vaikka FB-kuviin jos laitan sieltä kansion julkiseksi ainakin hetkeksi, jos kiinnostaa pyörähtää kurkkaamassa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielellään katselisin kuvia teidän projektin varrella (ois todella kiva nähdä, minkälaisia pintamateriaalivalintoja olette tehneet, kun vaihtoehdot suht samat olleet?). Laitatko linkkiä suoraan miun s-postiin jonspeliini(ät)gmail.com :)

   (Enkä jaksanut ipadilla enää kirjautua blogitunnuksilla sisään, sama tyyppi silti ;) )

   Poista
 3. Kivalta vaikuttaa suunnitelmat! Meillä on nyt sudittu puoli taloa harmaalla. Siinä riittää hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, on juu tullut huomattua, että kyllähän tuossa sutimisessa aikaa menee. Meillä varsinkin terassin kaiteet on tosi viheliäiset maalata, menee aikaa tuhratessa. Mutta ehkä työ tekijänsä palkitsee?

   Poista