tiistai 9. huhtikuuta 2013

Pihaideoita talteen

Pläräsin kasan äitini antamia puutarhalehtiä ja nappasin muutamia ideakuvia talteen omaa pihaa varten. Meillä tämä pihaprojekti on varmasti pitkäkestoinen, sillä pinta-alaa on niin paljon, ettei hommat hetkessä lopu. Ja muutenkin pihan laittamisessa toteutuu sama asia kuin sisustuksessa; se ei ole koskaan valmis.

Kiveyksiä meille tulee nyt alkuun melko vähän, ainoastaan terassien eteen ja jonkinlaiset askellaatat etupihalta takapihalle sekä takaterassilta kompostorille/varastolle. Etuterassin eteen tahtoisin kiveykset puoliympyrän muotoon koko terassin leveydeltä. Liuskekivet voisivat olla hauskat ja helppohoitoiset, mutta silti niissä olisi jotain "jujua". Kaupungissa meillä oli pihalla millintarkat kiveykset (kiitos enolleni), ja sinne sellaiset sopivat hyvin, täällä maalla voisi olla vähän rennompaa.


Etupihalla meillä on pohjoisrinne, joka olisi kiva saada katettua kokonaan erilaisilla istutuksilla. Siihen sopisi erilaiset pensaat ja ikivihreät sekä kivikkokasveja, maanpeitekasveja, kiviä ja ehkä jokin matala, kukkiva puu?


Lisäksi erilaiset köynnökset miellyttävät silmääni, ja olisikin hauska saada niitä kasvamaan esim. puunrunkoja pitkin tuolla puiston laidalla. Köynnösten ja erilaisten maanpeitekasvien ja pensaiden avulla pitäisi häivyttää myös takapihan luiska. Kaariportti köynnöksillä kuorrutettuna miellyttää myös silmää, mutta en tiedä, olisi sellaiselle meidän pihalla järkevää paikkaa. Tai sitten jokin pergola-ratkaisu patiolla ja köynnökset rimoitusta pitkin kasvamaan?


Multasormen ja Viherpeukaloiden mainoksista katselin jo kaikenlaisia taimia, ja kyllähän ne eurot taas lähtevät liikkumaan ripeään, kun pihahommiin ryhdytään. Unelmointi on onneksi ilmaista ;)

7 kommenttia:

 1. Voi kyllä on lottovoittohaaveet täällä olleet mielessä, kun noita puutarhajuttuja on päässään pyöritellyt :) Haaveita on vaikka kuinka paljon, saa nähdä jos muuhunkin kuin multaa riittäisi rahaa :D Multakin on pirun kallista, varsinkin kun se häviää pihaan kuin pieru saharaan :D Jään seuraamaan Eripurasten hommia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seurailemaan!

   Olenkin teidän blogia ja siun pihajuttuja käynyt kurkkimassa, ja seuraan varmasti jatkossakin Pesänrakennusta :)

   Pihaan saa tosiaan euroja uppoamaan, pelkät mullat ovat täälläkin suunnalla hinnoissaan. Meillä tehdään pihahommia omin avuin ja rajallisella budjetilla, joten etenemistahti voi olla sen mukainen :D

   Poista
 2. Oijoi, pihassa riittääkin tekemistä ja se on vuosien projekti. Miten iso tontti teillä on?

  Mäkin olen ihastunut liuskekiveen, sitä olisi kiva laittaa jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meijän tontti jättimäisen iso ole (2349m2), mutta perinteistä kaupunkitonttia isompi :D

   Liuskekivi on kyllä nättiä, vaikka alkuun piti vähän mutustella (meijän äiskä sitä ehdotti). Se voisi olla meidän budjettiin sopivampi vaihtoehto kuin Kekkilän askelpolkulaatat, kun tästä suht läheltä saa liuskekiveä (pihalle) 30e/m2.

   Poista
 3. Pihahommia on meilläkin mietitty aina siinä vaiheessa kun ei olla enää jaksettu tehdä mitään.. :D Kannettiin takapihalle keinu jossa on hyvä nollailla ja katsella pihaa. Nyt tasoja ja kasoja on aivan liikaa, ja joku puutarhapötpötin pitää vielä ottaa sinne kuopimaan. Yhdeltä sivulta maata ei voinut routa-aikaan hirveästi poistaa, koska sieltä paljastui epämääräisen kokoinen betonilaatta. Laattaa nostaessa näytti siltä että naapurin puolella oleva leikkimökki hakee uutta paikkaa samantien..

  Jotain pitäisi järkevällä aikataululla kuitenkin tehdä, sillä tuo nykyinen hieno hiekka leviää aivan uskomattoman nopeasti jokaiseen nurkkaan, urgh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitikös teidän talon valmistua kesällä? Kannattaa varmaan jotain sille pihalle tehdä ennen talvea, jos aikaa ja energiaa riittää. Sitä kuraa ja hiekkaa nimittäin riittää meidän pihamaalla, ja ois paljon helpompaa, jos siinä ois vaikka kitukasvuinen nurmikko upottavan kuramömmön tilalla. Pitäisi käydä ostamassa pihaletku asap, niin voisi pestä tyttöjen vermeet tuossa talon nurkalla eikä tarvisi tuoda kiloa hiekkaa kurasyöpölle asti :D

   Meidänkin pitää jotain isompaa konetta täällä vielä käyttäää hommissa. Sitä tarvitaan sekä nosturia varten tehdyn murskepatjan hajotukseen (+pihapolkujen pohjien tekoon&kukkapenkkien kaivamiseen) että multien levitykseen.

   Poista
  2. Kyllähän sen pitäisi, tässä ihan kohta.. :D

   Poista