perjantai 22. maaliskuuta 2013

Pihaunelmia

Viherpeukalon sormet ovat hiljalleen alkaneet syyhyämään ja ajatukset siirtyneet myös pihasuunnitelman laadintaan. Pari viikkoa sitten raahasin kirjastosta muutaman puutarhakirjan, ja lisäksi sain luettavaa äitini jemmoista, n. 10 erilaista puutarhaan liittyvää kirjaa. Näitä olen nyt katsellut läpi ja kirjannut ideoita ylös.

Tässä muutamia toiveita pihalle:

- helppohoitoisuus; selkeät istutus- ja oleskelualueet
- hyötytarha; vadelmia, marjapensaita, istutuslaatikoita, mansikkamaa, hedelmäpuita
- maalaistalon miljöö; erilaisia perennoja, köynnöksiä, koristepensaita ja -puita, pihan sulauttaminen ympäristöönsä (tontti rajautuu kahdelta sivulta metsään)

Toiveissa olisi siis rönsyilevä, maalaismaisemaan sopiva pihapiiri, josta on iloa ympäri vuoden. Perennoja tulee luultavasti aika paljon, varsinkin erilaiset kuunliljat, pionit ja kivikkokasvit ovat mieleeni. Viime keväänä jaettiin jo edellisen asunnon perennat ja tuotiin niitä valeistutukseen tontin laidalle.

Samoin ajatuksissa on ruusupenkki meidän makkarin alapuolelle, eli länsiseinustalle; mieluiten erilaisia pinkkejä ja valkoisia ruusuja. Myös köynnökset, kuten köynnöshortensia ja klematikset, miellyttävät silmääni, ja tuolle köynnöshortensialle onkin jo paikka katsottuna terassin luota, ison kiven itäpuolelta, ettei kärvenny auringossa. Lisäksi tontin itälaitaan pitäisi sulauttaa puiston ja pihan raja, eli todennäköisesti sinne istutetaan erilaisia havuja ja pensaita sekä maanpeitekasveja, jotka rajaavat sitten nurmialuetta tuosta puistosta siististi ja tuovat näkösuojaa lenkkipolulta. Lasten leikkipaikka sijoittuisi myös sinne puiston laitaan takapihalle; leiksa, hiekkalaatikko ja muutama kiipeilykivi selvästi rajattuina. Takapihalla on myös luiskat, joihin pitäisi keksiä maanpeitekasveja. Edellisessä asunnossa luiskaan laitettiin lamoherukkaa, joka levisi nopeasti ja varsinkin syysväri oli todella kaunis. Ideoita tällaisiin maanpeitekasveihin otetaan vastaan, tuo luiska on etelään, mutta metsänreunassa, eli puolivarjoinen paikka.
Kuva: taimikko.com

Ja puhtaasti unelmaosastolta löytyy Kekkilän askelpolkulaatat sekä vihervaja. Nuo askelpolkulaatat olisivat todella kauniit etupihalta takapihalle menevälle polulle sekä takaterassilta kompostorille (ostettiin jo syksyllä Biolanin harmaa Eco220 kompostori), ja jokaisen viherpeukalon haaveissa varmasti siintää oma pieni kasvihuone. Tosin veikkaanpa, että ainakin tuo vihervaja jää pelkän haaveilun asteelle vielä toviksi, mutta toisaalta se kannattaisi huomioida pihasuunnitelmissa jo nyt.  Sama kohtalo lienee paljulla ja patiolla, eli pohjat niille tehdään varmasti jo tulevan kesän aikana, mutta toteutus saattaa jäädä myöhempään ajankohtaan.

Kuvat: Kekkilä
Kuva: Kirami
Näiden pihamietintöjen innostama tilasin myös Viherpiha-lehden, jospa sieltä löytyisi kivoja ideoita ja inspiraatiota pihasuunnitelmiin. Ja mielellään kuulen myös teidän lukijoiden vinkkejä pihan toteutukseen vasta-alkajalle ;)

4 kommenttia:

 1. Yhden omakotitalon kokemuksella suosittelen sitä, että nurmialue on selkeästi rajattu tiettyyn kohtaan pihasta. Siis siten, että nurmikkoa ei välttämättä istuteta talon reuna-alueille, jolloin leikkurin kanssa joutuu pyörimään ympäri tonttia. Itse teimme ensimmäisessä talossamme sen virheen, että istutimme nurmea takapihan lisäksi talon sivuille, etupihalle, autotallin taakse ja sivuille...Nurmikon leikkaamisesta tuli todellinen riesa, vaikka tonttimme ei edes ole iso. Mieluummin siis suosittelen yhden isomman nurmialueen tekemistä ja muualle juuri kuten olit suunnitellutkin: selkeisiin istutusalueisiin paljon perennoja, puita, pensaita yms. Kannattaa myös muistaa valaistus pihaa suunnitellessa! Istutuksiin kohdevaloja siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, Sanja!

   Kantapään kautta oppiminen on välillä tehokkainta, siitä on itsellänikin kokemusta ;) Mutta nuo ehdottamasi asiat kuulostavat järkeviltä huomioilta, ja tuon tyylisiä ideoita sain äidiltänikin. Meillä etupihalle tuskin tulisi nurmikkoa lainkaan, vain erilaisia istutuksia.

   Ja tuo pihan valaistus on myös ollut pohdinnassa; meillä on talon joka nurkalla sähköpiuhat kerillä odottamassa valaisimia. Jonkinlaisia pollerivaloja ollaan mietitty, ja lisäksi haaveillaan upotetuista spoteista patiossa. Ja nämä valot toimisivat hämärä- ja kellokytkimillä sekä tietty talosta voisi sisältä niitä "orjuuttaa". Kuulisin kyllä mielelläni lisääkin noista kohdevaloista, eli tarkoitatko sellaisia, joilla valaistaisiin yksittäisiä puita tms? Meillä tarvittaisiin pihalla yleisvaloakin, kun kunta tuskin tähän katuvaloja laittaa (pyörätie menee talon ohi).

   Poista
  2. Valaistusasiantuntija en ole, mutta sen olen oppinut, että niin sisällä kuin ulkonakin valaisimia ei varmaan liikaa voi olla! Meillä nykyisessä on autotallin seinässä edessä pari hämäräkytkimellistä ja sivussa yksi liiketunnistimella. Ulko-oven sivuilla on sisältä kytkettävät ulkovalot ja talon seinissä ympäri taloa valaisimet, jotka valaisevat enemmän seinää kuin pihaa, mutta tuovat kuitenkin turvallisuuden tunnetta.
   Takapihalla tontin laitamilla tolppavalaisimet, jotka eivät ole mitään kovin kirkkaita, mutta valaisevat kuitenkin mukavasti tontin "pimeimpiä nurkkia". Pelkkiä maassa olevia kohdevaloja ei kannata olla, koska nehän kai jää talvella kaiken järjen mukaan lumen alle? Itse siis suosittelen "tunnelmavalaistuksena" himmeämpiä tolppavalaisimia, jotka siis saisi olla yli metrin ettei ne huku talvella hankeen. Kohdevalaisimilla voisi valaista juurikin jonkin komean puun tai pensaan alhaaltapäin. Näyttää syksyn ruskaväreissä upealta. Myös jos tontilla on kiviä tai kalliota, niin niitä kannattaa kohdevalaisimilla valaista.

   Sellaista vielä mietin, että onko ulkona talviaikaan tarkoitus tehdä jotain, mikä vaatii todella kirkasta valoa? Itse hoitaisin "yleisvalaistuksen" etupihalla useammalla ei niin kovatehoisella valaisimella kuin yhdellä kirkkaalla yleisvalolla. Kun valoa on vähän joka puolella, se kyllä valaisee talven pimeällä riittävästi. Eli suosittelen paljon erilaisia valonlähteitä pihaan! Kaikkihan ei tarvitse samaan aikaan päällä olla. :)

   Poista
  3. Kiitti taas vinkeistä. Pitääkin vähän paneutua tuohon pihavaloasiaan ja kysellä sähkäriltä mielipiteitä, mikä on suht helposti toteutettavissa ja mikä ei :D Onhan tuossa pihassa monta asiaa mietittävänä ennen kuin päästään toteuttamaan haaveita ja ideoita.

   Poista