perjantai 22. helmikuuta 2013

Pienen budjetin sisustus- ja somistusideat

Kotiäitinä rahavirrat ovat rajalliset, mutta sisustusintoa riittäisi. Tämänpä takia ajattelin listailla muutamia pienen budjetin sisustus- ja somistusideoita, joita olen itse yrittänyt soveltaa uudessa kodissa.

1. Koriste-esineet

Helppo ja edullinen tapa somistaa kotia ovat erilaiset koriste-esineet. Itse tykkään ajattomasta muotoilusta, joten isoin osa kodin koriste-esineistä on löytynyt Iittalan ja Pentikin valikoimista. Varsinkin Iittalan outlet on petollinen paikka asioida, yleensä aina tarttuu jotain mukaan, vaikka suurta tarvetta ei olisikaan.

2. Tekstiilit

Tekstiileillä saa helposti muutettua kodin ilmettä. Uuden kodin myötä olen päässyt vähän uusimaan tekstiilivalikoimaa, vaikka vanhojakin tulee edelleen käytettyä. Niinkin pieni asia kuin keittiöpyyhe tai tyynynpäälliset tuovat kivaa vaihtelua. Kausitekstiilejä kannattaa bongailla aina kauden lopuksi alesta, siten voi tehdä hienoja löytöjä. Itse tykkään vaihtaa myös verhot ja matot tasaiseen tahtiin, ja mattovaraston paras kartuttaja on äitini, joka paukuttaa meille uusia mattoja toiveiden mukaan parhaimmillaankin. Ihania ja uniikkeja. Käsistään taitava tarttuu itse toimeen ;)

3. Taulut ja tsi-askartelut

Taulut ja valokuvat ovat myös hauskoja yksityiskohtia kodissa. Ne tuovat persoonallisuutta sisustukseen ja toimivat myös tehosteena. Meillä yksi kodin lemppariyksityiskohdista on aulan kollaasiseinä, jota kasvatetaan hiljalleen uusien kuvien ja muistojen voimin. Tässä kuitenkin pienemmän neidin huoneen tauluviritelmiä. Lisää mahtuu, kunhan kivoja kehyksiä tulee vastaan.

4. Huonekasvit ja leikkokukat

Itse toivoisin olevani viherpeukalo myös sisäkasvien osalta, mutta tässä en vain tunnu onnistuvan :D Ulkona saan puutarhan hoidettua ja rakastan kesäkukkien laittamista ruukkuihin sekä oman pienen yrttitarhan hoitamista, mutta ne sisäkukat.. Milläköhän ilveellä ne saisi pidettyä hengissä pidempään kuin pari viikkoa? Leikkokukistakin tykkään, ja varsinkin tulppaanit ja neilikat ovat suosikkejani.

5. Vanhojen tavaroiden kierrättäminen

Mummolasta ja kirppareilta voi tehdä ihania löytöjä. Vasta tämän kodin myötä ihastuin "mummolameininkiin", ja vanhat huonekalut ja yksityiskohdat tuntuvatkin istuvan tämän talon tyyliin kivasti. Edellinen koti oli modernimpi, joten sinne en olisi voinut pärekoreja tai kiikkutuolia kuvitella, mutta nyt ne ovat löytäneet paikkansa.

Olisi myös kiva kuulla, millä tavoin te lukijat piristätte kodin sisustusta ;)

Ps. Viimeisessä kuvassa oleva Acapulco-tuoli odottaa pääsyä siskoni uuteen kotiin, nyt kuitenkin viriteltiin se meille hetkeksi testikäyttöön. Tällaisen voisin kyllä huolia meille pysyvästikin. Ihana!

6 kommenttia:

 1. Meillä piristetään sisustusta juurikin tekstiileillä, tyynynpäällisillä, keittiöpyyhkeillä, pyyhkeillä.. Ja kausitavaroilla, kuten joulujutuilla, kevätjutuilla, pääsiäisjutuilla jne.. Ja mikä ihan ehdoton, joka viikkoinen ostos on niin: KUKKAKIMPULLA! Minulla on suosikkikukkakauppa täällä, joka on nimeltään Mirjamin kukka, mutta lähtee kyllä Prismastakin ihan perustulppaaneja/ruusuja joskus mukaan. Mikä onkaan ihanampaa kun siivouspäivän päätteeksi nauttia uusista kukkasista. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, samaa settiä meilläkin :D Miun lempparikukkakauppa täällä on Tolvanen. Sieltä olen tilannut kimput juhliin ja oon ollut joka kerta tyytyväinen.

   Nuo tekstiilit ovat kyllä helppo tapa tuoda uutta ilmettä, ja miä oon sen verran vaihtelunhaluinen, että arsenaalia on oltava :D Astiat ja erilaiset koriste-esineet ovat kans miun heikkous.

   Poista
 2. Hyviä juttuja listasit ja kovasti itsekin olen samoilla keinoilla koittanut piristää kotia! Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria :) Ja kiva, kun jätit kommentin.

   Poista
 3. Tekstiileilläpä hyvinkin; verhot, pyyhkeet, matot ja kipot/maljakot ym tasoilla. Syksyllä tulee aina halu laittaa synkempiä värejä ja kynttilöitä esille ja keväällä kirkkaampia. Kukkasten kasvatus ei myöskään ole mun ammattitaidon aluetta. Siinä vaiheessa, kun ne alkaa näyttämään kuolon merkkejä, vien ne tätilleni vierihoitoon ja hän palauttaa ne taas eloisina:) Eli mulla on kukkasia hoidssa aina parantumassa ja osa kotona. on muuten kätevää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, onpa kätevää :D Miä kiikutan ne kukat yleensä siinä vaiheessa roskiin, kun ovat nuupahtaneet. Kausittain meilläkin tekstiilit vaihtuu, ja keväisin kaipaan vaaleita/kirkkaita värejä, syksyllä tummempia/maanläheisiä.

   Poista