sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Sähkökuvat ja mietintöjä

Perjantaina tuli sähköpostiin ensimmäiset sähkökuvat nähtäväksi. Pieniä muutoksia ehdotettiin jo ennen tämän ensimmäisenkään piirtämistä, joten tämä kuva ei ole aivan perussähkökuva muuttovalmiista, mutta melkein. Perusvalaistus "yleisissä" tiloissa on led-valoilla toteutettu, ja peruspaketissa näitä ei ole. Myös muutamia pistorasioita pyydettiin jo valmiiksi lisää, ja näitä lisätään vielä lopulliseenkin versioon.

Tässäpä alakerran sähkökuva:
Pieniä viilauksia vielä tehdään, lähinnä siirrellään lampunpaikkoja ja pistorasioita. Leffahuoneessa pitää myös hieman muutella ja lisäillä sisältöä. Ja ulkopistorasioita lisätään luultavasti vielä pari. Positiivinen yllätys oli kuitenkin se, miten hyvin noita pistorasioita yms. oli tuolla talossa valmiina, kun monelta kaverilta oli kuultu, että muuttovalmistalossa sähkömuutoksiin saa uppoamaan melkoisesti rahaa. Meillä eniten kuluu led-valaistukseen.

Yläkertaan Kannustalolta tulee vain sähkösuunnittelu, asennukset hoitaa paikallinen firma sitten paikan päällä. Tässä siis yläkerran sähkökuva:
Yläkertaan pitää vielä tehdä jonkin verran muutoksia ja lisäyksiä; esim. kylppäriin ei ole merkitty ainoatakaan pistorasiaa.. Niitä siis lisätään pariin kohtaan, jotta saadaan pyyhekuivain paikoilleen ja pystyy tarvittaessa käyttämään hiustenkuivaajaa siellä. Myös valaistusta pitää vähän miettiä ja muokata. Nyt esim. varaston perukoilla saattaa olla aika pimeää, joten sinne pitää ehkä miettiä joku pieni seinävalo, ja kylppärikin kaipaa ehkä yhtä lediä lisää. Samoin aulan ja portaikon valaistus pitää vielä tarkistaa. Pohdittavaa siis riittää, ja olisi kiva kuulla vinkkejä, mitä kannattaa sähköistyksessä ja valaistuksessa ottaa vielä huomioon.

Ps. Rakennuslupahakemus on jätetty perjantaina, nyt vain peukkuja pystyyn, että se heltiäisi mahdollisimman nopeasti.

2 kommenttia:

 1. Hei! Meillä kiinnitettiin valaistussuunnitelmassa huomiota "jatkuvuuteen" ja turvallisuuteen, eli siihen, että esim. lasten lähtiessä yöllä wc:hen valokatkaisin löytyy heti käden ulottuvilta ja "reittien varrelta" niin, ettei koko taloon tarvitse öisin sytytellä valoja. Portaisiin tulee liiketunnistimella syttyvä valo. Huomioitiin myös se, että esim. yläkerran aulan valot saa sammutettua alakerrasta. Joka tilassa (paitsi nyt tietysti jotkut varastot jne ;)!) on erikseen ns. siivous- tai yleisvalo, joka on riittävän tehokas ja sitten näitä tunnelmaa luovia, himmennettäviä spotteja tai epäsuoraa valoa valolistoina.

  Kannattaa pohtia, minkä väristä valoa käyttää, esim. meille tulee 4000 kelvinin "väristä" valoa, joka ei ole sinistä tai keltaista, vaan mahdollisimman luonnollisen väristä valoa. Tämä siksi, että meille tulee aika paljon valkoista pintaa. Valaistuksen värisävyn yhtenäisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, ettei lopputuloksena ole "värien sekamelska". Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain iloa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hertta!

   Nuo liiketunnistimella syttyvät valot portaissa olisivat varmasti kätevät, pitääkin kysyä, onko se mahdollista. Myös yläkerran aulassa tuo liiketunnistin voisi olla hyvä juttu, jos vain mahdollista toteuttaa.

   Muuttovalmistalossa valikoima on rajallinen, esim. eteiseen, olkkariin ja keittiöön saadaan Iris 14W himmennettävät led-yleisvalot, vessaan, kodinhoitohuoneeseen ja kylppäriin Planex 5W led-valot. Näissä värilämpötilat ovat 3000K ja 2800K. Meille tosin ei tule valkoisia seiniä muualle kuin lastenhuoneisiin, ja lisäksi tulee tavallisia riippuvalaisimia energiansäästölampuilla, jolloin nuo värisävyt sopivat sitten taas niihin.

   Yläkerrassa toteutetaan sähkö- ja valaistusratkaisut yhdessä paikallisen sähkärin kanssa, joten siellä ei sitten ole valikoima näin rajallista.

   Poista