tiistai 13. maaliskuuta 2012

Oma tupa - oma lupa

Siitä se ajatus sitten lähti. Vihdoin sanoista teoiksi ja unelmista todeksi.

Olemme haaveilleet jo pitkään omakotitalosta, ja nyt kahden lapsen myötä nykyisen asunnon neliöt ovat vääjäämättä käyneet ahtaaksi. Alkuun yritimme löytää mieluisaa taloa myynnissä olevista, mutta monessa vastaan tuli joko hinta tai pohjaratkaisujen toimimattomuus. Ja koska remontoimaan tai rakentamaan meistä ei ole, niin lopulta parhaaksi vaihtoehdoksi muodostui muuttovalmistalo.

Ennen kuin taloajatusta uskallettiin viedä pidemmälle, oli edessä tontin etsintä. Haimme tonttia lehti-ilmoituksella, mutta emme saaneet kuin yhden yhteydenoton - tontti 6-tien varressa ei vaan ollut houkuttelevin vaihtoehto. Tämän jälkeen yritimme etsiä sopivaa tonttia kaupungin listoilta, mutta niistäkään ei tuntunut mieleistä (tai mieluisaan hintaan) löytyvän. Sitten laajensimme etsinnän lähikuntiin, ja se alkoi tuottaa tulosta. Muutamaa tonttia käytiin katsomassa, ja lopulta voiton vei tämä kuusimetsään rajoittuva yksilö.


Kun tonttiasia alkoi järjestymään, oli vuorossa yhteydenotto potentiaalisiin talotoimittajiin. Halusimme 1.5 kerroksisen talon, 5-6h+k+s+khh, toimivalla pohjaratkaisulla. Kannustalojen muuttovalmismallistosta kuultiin ensimmäisen kerran jo viime kesänä, kun asuntomessuilla esiteltiin Venla. Ensimmäinen Kannustalon muuttovalmistaloesite saatiin joulukuun lopulla, ja selailtiin sitä tovi, mutta hinnastoa katsoessa vähän hirvitti. Me molemmat tykästyttiin jo tuolloin Rauhala 162:n pohjaan, mutta ei uskallettu unelmoida sen enempää.

Vasta helmikuun alussa rohkaistuttiin ja otettiin yhteyttä paikalliseen Kannustalon edustajaan, Sami Konttoon. Sami ottikin meidät vastaan todella pian ja ensimmäinen tarjouspohja Rauhala 162:sta lähti laskentaan.

Tässä vaiheessa päätimme myös hakea näkökantaa rakentamiseen toiselta firmalta, Muurametaloilta. Heidän Kaunisharju A121 vastasi myös talokriteereitämme, joten pyysimme tarjousta myös siitä. Muurametalojen edustaja olikin todella nopea ja tarjous saatiin lähes samantien - toisin kuin Kannustalolta.

Kannustalon tarjouslaskennassa kesti melkoisen kauan, ja tuntui, ettei edustajamme saanut tietoja "ulos". Tuossa Rauhala 162:ssa tarjouslaskentaa hankaloitti lämpöeristetty yläkerta, johon pyysimme materiaalipaketin mukaan laskentaan. Lisäksi muutamia muitakin mutkia oli matkassa, mutta niistä lisää vähän myöhemmin.

Lopuksi valinta kohdistui tuohon alkuperäiseen haaveeseemme, Rauhala 162:een, kiitos tarjouksen, josta emme voineet kieltäytyä. Muurametalo olisi tullut ehkä hieman halvemmaksi, mutta tässä painoi vaakakupissa muukin kuin pelkkä hinta. Kannustalojen pohja oli vain toimivampi ja materiaalipaketti huomattavasti laadukkaampi. Toisaalta Kannustalo vasta aloittelee muuttovalmistoimintaansa, joten saatamme ottaa pienen riskin rakennuttamalla tällaisen talon, mutta luotan siihen, että Oravaisten tehtaan pitkän historian ansiosta asiat sujuvat mallikkaasti. Tokihan mutkia saattaa matkaan tulla, ja se taitaa olla rakennusprojekteissa enemmän sääntö kuin poikkeus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti